Calon Datuk Bandar Mexico Dibunuh Selepas Permohonan Keselamatan Diabaikan

(SeaPRwire) –   Seorang calon walikota parti pemerintah telah ditembak mati pada Isnin semasa acara pada hari pertama kempennya, walaupun telah meminta perlindungan keselamatan daripada pihak berkuasa dan tidak menerima sebarang respon.

Seorang calon majlis bandar juga awalnya dilaporkan terbunuh dalam insiden itu, tetapi kementerian keselamatan kemudian berkata orang itu hilang.

Pada petang Isnin, Gisela Gaytan baru sahaja memperkenalkan strategi keselamatannya sebelum perhimpunan di Celaya, Guanajuato, apabila penjenayah membuka api, membunuhnya dengan serta merta.

Peguam negeri Guanajuato berkata sedang menyiasat pembunuhan itu. Tiada tangkapan telah dibuat.

Alasan mengapa Gaytan menjadi sasaran tidak jelas tetapi negeri Guanajuato telah mencatat beberapa jumlah pembunuhan tertinggi di Mexico dan mengalami pertempuran kawasan antara kumpulan jenayah.

Pakar keselamatan menyatakan kebanyakan keganasan pilihan raya cenderung berlaku di peringkat perbandaran, di mana kumpulan menggunakan tekanan untuk mempengaruhi hasilnya dengan harapan menjamin lebih banyak kawalan terhadap penyeludupan dadah dan kegiatan jenayah lain.

“Sudah jelas siapa yang benar-benar memegang kuasa di kawasan di mana terdapat jenayah, tidak kira parti mana yang berkuasa,” kata Vicente Sanchez, pakar dalam keselamatan dan politik di Kolej Sempadan Utara, sebuah pemikir yang berfikir. “Masih kumpulan jenayah yang menentukan siapa calonnya.”

Pilihan raya Mexico telah dilanda keganasan politik selama bertahun-tahun, tetapi angka menunjukkan ia semakin buruk. Berpuluh-puluh politikus dan calon dibunuh sebelum pilihan raya pertengahan tahun 2021. Menurut organisasi penyelidikan Mexico City berpusat Civic Data, terdapat peningkatan 236% dalam keganasan pilihan raya politik di negara itu antara 2018 dan 2023.

Laporan oleh konsultasi risiko politik Integralia mendapati 24 calon pilihan raya yang berpotensi dibunuh antara 1 September dan 1 April, manakala kerajaan pada Selasa berkata 14 orang yang secara terbuka menyatakan akan bertanding dalam pilihan raya telah dibunuh sejak Oktober 2023.

Gaytan, seorang bekas peguam berusia 38 tahun, adalah satu-satunya calon wanita di Celaya, salah satu bandar paling berbahaya di dunia dan salah satu tempat paling berbahaya untuk menjadi pegawai polis di Amerika Utara.

Dalam video enam saat yang dikongsi secara meluas di media sosial, penyokong dalam perhimpunannya dilihat membawa bendera parti dan berteriak “Morena, Morena,” untuk parti Pemerintahan Pembaharuan Kebangsaan (MORENA) presiden Andres Manuel Lopez Obrador.

Beberapa saat kemudian, enam das tembakan kedengaran dan orang ramai segera berpecah.

Reuters tidak dapat menentukan sumber asal video itu.

Calon Morena untuk majlis bandar Adrian Guerrero dilaporkan hilang oleh pihak berkuasa selepas serangan itu. Dua orang lagi cedera.

Sebelum itu pada hari itu, Gaytan memberitahu wartawan bahawa Morena telah meminta keselamatan daripada negeri untuk kempennya. “Kami sedang melihat isu ini untuk melihat bagaimana ia boleh diselesaikan,” katanya. “Marilah lihat jika mereka mempunyai jawapan untuk kami hari ini.”

Menteri Keselamatan Rosa Icela Rodriguez berjanji keadilan dalam sidang akhbar Selasa dan berkata siasatan akan merangkumi siasatan mengapa Gaytan tidak menerima perlindungan daripada pihak berkuasa negeri atau perbandaran.

Beliau mengakui Morena telah meminta langkah-langkah keselamatan untuk semua calonnya pada awal Mac daripada Institut Pilihan Raya Kebangsaan negara, INE. Badan pilihan raya negeri Guanajuato, katanya, memberi respon bahawa mereka belum memulakan proses yang diperlukan untuk protokol keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.