Calon tengah kanan Finland Alexander Stubb mengisytiharkan kemenangan presiden dengan hampir 52% undian

(SeaPRwire) –   Pada hari Ahad untuk mengundi presiden mereka, dan selepas perlumbaan yang rapat, bekas Perdana Menteri Alexander Stubb dari Parti Koalisi Nasional kanan tengah sempit mengalahkan ahli Hijau liberal Pekka Haavisto.

Stubb, bekas perdana menteri, mengisytiharkan dirinya sebagai pemenang dalam pilihan raya selepas mendapat 51.6% undian berbanding 48.4% Haavisto, selepas 99.7% undian telah dihitung, melaporkan Reuters.

Sebagai presiden, ketua negara baru Finland akan menangani isu-isu seperti keselamatan negara dan dasar luar, serta sikapnya terhadap Rusia, yang bersempadan dengannya.

Stubb menyokong Eropah dan telah menyokong Ukraine dengan kuat sambil mengambil sikap keras terhadap Rusia.

“Perasaan saya adalah tenang, rendah hati tetapi, tentu saha, saya sangat gembira dan bersyukur bahawa orang Finland dalam bilangan yang besar telah mengundi dan saya dapat berkhidmat sebagai presiden Republik Finland,” kata Stubb.

Finland memasuki pilihan raya presiden pusingan kedua selepas Stubb memenangi pusingan pertama dengan 27.2% undian, seperti diramalkan secara meluas.

Presiden Finland memegang kuasa eksekutif dalam membentuk dasar luar dan keselamatan, seraya juga memerintah tentera. Presiden kebanyakannya mengekalkan diri daripada politik domestik.

Stubb digambarkan sebagai konservatif liberal, berbanding Haavisto, yang merupakan seorang ahli alam sekitar dengan pandangan kiri tengah. Kedua-dua calon, bagaimanapun, mengambil sikap serupa apabila menangani isu-isu dasar luar, termasuk .

Haavisto mengucapkan tahniah kepada lawannya pada hari Ahad, memanggil Stubb “presiden ke-13 Finland.”

“Saya percaya Finland kini mendapat presiden yang baik untuk republik,” katanya. “Alexander Stubb adalah orang yang berpengalaman, cekap untuk pekerjaan ini. Tiada lagi olok-olok.”

Keputusan pilihan raya menandakan zaman baru bagi Finland, selepas dekad memilih presiden yang menggalakkan diplomasi dengan Rusia dan memilih untuk tidak menyertai pakatan tentera supaya dapat menenangkan ketegangan antara NATO dan Rusia.

Selepas Rusia menyerang Ukraine pada 2022, negara ini menukar sikapnya dan pada April 2023.

Stubb akan menggantikan Sauli Niinisto, yang selepas dua penggal enam tahun, bersara.

Niinisto dipanggil “Peniup Risik Putin” kerana hubungan rapatnya dengan pemimpin Rusia.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.