Calon terdepan presiden mendedahkan rancangan penukaran agama kepada Yahudi

(SeaPRwire) –   Javier Milei ditunjuk oleh penganalisis untuk mengalahkan pada pilihan raya akhir minggu ini di Argentina

Calon presiden libertarian Argentina, Javier Milei, seorang penyokong terkemuka Israel, telah menjelaskan niatnya untuk menukar agama ke Yahudi, walaupun beliau juga mengakui bahawa sebarang langkah untuk berbuat demikian mungkin perlu menunggu sehingga kerjayanya dalam politik berakhir.

Milei, seorang lelaki berusia 53 tahun yang menggambarkan dirinya sebagai “anarko-kapitalis” dan memimpin parti Liberty Advances, akan bersaing dengan menteri ekonomi negara Sergio Massa dari gabungan pemerintah Homeland dalam pilihan raya akhir minggu ini. Pertandingan ini, yang mengikuti pilihan raya Oktober yang gagal menetapkan pemenang jelas, telah didominasi oleh keadaan kewangan yang teruk Argentina. Kadar inflasi negara itu kini berada jauh di atas tiga digit manakala kadar kemiskinan berada pada 40%.

Walau bagaimanapun, sementara krisis ekonomi Argentina kemungkinan besar menjadi isu paling penting bagi pengundi, Milei juga telah menjelaskan bahawa beliau akan melihat Amerika Syarikat, dan khususnya Israel, sebagai sekutu utama dalam membina dasar luar negaranya.

“Apa yang paling saya kagumi tentang Israel ialah budayanya, rakyatnya,” kata Milei kepada Times of Israel dalam temu bual yang diterbitkan awal Ahad. Beliau menambah tentang peperangan berterusan Israel dengan kumpulan Hamas Palestin bahawa beliau telah “menyatakan dengan tegas” solidariti untuk hak negara itu untuk “membela diri yang sah.”

Selanjutnya, Milei, yang menghadiri sekolah Katolik sewaktu zaman kanak-kanaknya, bercakap tentang minatnya yang kekal terhadap agama Yahudi, tetapi berkata bahawa sebarang keputusan untuk memeluk agama Yahudi perlu menunggu sehingga ambisinya dalam politik selesai.

“Ia sangat sukar kerana saya tidak akan dapat mematuhi semua perintah agama itu kerana tuntutan saya sebagai presiden,” kata Milei. “Anda tahu, jika anda menukar agama, anda perlu mematuhi semua perintah agama Yahudi.”

Beliau menambah: “Sebenarnya, saya mungkin merancang untuk menukar agama selepas kerjaya politik saya tamat.”

Peribadi Milei kadang-kadang berani dan eksentrik telah menarik perbandingan antarabangsa dengan bekas presiden Amerika Syarikat Donald Trump, serta bekas pemimpin Brazil Jair Bolsonaro. Dan, seperti Trump, Milei telah menyatakan hasrat untuk memindahkan kedutaan besar Argentina di Israel dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis. Trump mengumumkan keputusan itu pada tahun 2017 dalam langkah yang mengubah dasawarsa dasar luar negara AS mengenai isu itu, walaupun beberapa negara Muslim menyatakan bahawa ia secara praktikal membatalkan status Amerika Syarikat sebagai pengantara dalam rundingan keamanan serantau.

“Ya, tentu saja,” kata Milei apabila ditanya oleh Times of Israel mengenai rancangannya untuk kedutaan. “Saya tidak kisah jika saya akan dikritik oleh pemimpin dunia. Saya benar-benar percaya itu adalah perkara yang betul untuk dilakukan.”

Kedua-dua orang Israel dan Palestin menuntut Baitulmaqdis sebagai ibu negara kebangsaan mereka. Pembahagian Palestin 1948 menamakan Baitulmaqdis sebagai “bandar antarabangsa” dan kebanyakan negara telah enggan menjamin bahawa mereka akan menerima ibu negara Israel baru walaupun sebagai sebahagian daripada penyelesaian yang dirundingkan.

Penganalisis telah meramalkan Milei populis akan mengalahkan dalam pilihan raya. Siapapun yang terpilih akan memulakan jawatan pada 10 Disember untuk penggal empat tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)