Calon wanita pertama Senegal dalam tahun yang mengambil sejarah kempen pilihan raya

(SeaPRwire) –   Calon perempuan pertama Presiden Senegal dalam tahun-tahun mengambil kempen bersejarah

Anta Babacar Ngom, seorang eksekutif perniagaan 40 tahun, adalah suara untuk kedua-dua wanita dan orang muda – kumpulan yang teruk terjejas oleh masalah ekonomi negara, pengangguran meluas dan kenaikan harga. Beliau telah berjanji untuk mencipta jutaan pekerjaan dan bank untuk wanita untuk menyokong kemerdekaan ekonomi mereka.

“Negara kita mempunyai potensi besar. Sumber asli ada di sana, dan mereka boleh dibangunkan,” katanya kepada Agensi Berita Antarabangsa. “Gadis muda yang saya jumpai meminta sokongan saya. Mereka berbuat demikian kerana mereka tahu bahawa apabila seorang wanita datang ke kuasa, beliau akan menghentikan penderitaan mereka. Saya tidak akan lupakan mereka.”

Hanya sedikit yang menjangkakan Ngom akan menjadi antara calon terkemuka untuk kepresidenan, tetapi aktivis mengatakan fakta bahawa seorang wanita telah mencapai perlumbaan presiden buat kali pertama dalam tahun-tahun ini mencerminkan bagaimana wanita sedang bergerak ke hadapan dalam perjuangan untuk kesamarataan.

“Kita perlu berada di sana, walaupun kita tidak mempunyai peluang,” kata Selly Ba, seorang aktivis dan sosiolog. “Kita tidak mempunyai peluang dalam pilihan raya ini. Tetapi penting bahawa kita mempunyai calon wanita, wanita yang berada dalam perlumbaan.”

Ngom adalah calon wanita pertama untuk bertanding untuk presiden dalam lebih satu dekad, mencerminkan bagaimana kemajuan telah menjadi perlahan untuk aktivis, yang mengatakan terdapat perubahan di kalangan orang muda ke arah pandangan tradisional peranan wanita dalam masyarakat.

Akaun media sosial popular, sering oleh orang Senegal yang meletakkan dari luar negara di mana terdapat lebih banyak kebebasan untuk berbicara, membahaskan topik tabu seperti seks sebelum kahwin dan sama ada poligami adil.

Satu pengguna TikTok, yang dikenali sebagai Ngo Keĩta, memainkan peranan seorang taulan popular, meletakkan klip dalam bahasa Wolof, bahasa yang paling meluas dituturkan di Senegal. Satu klip dengan lebih 2 juta pandangan menggambarkan pertengkaran pahit antara seorang wanita dan suaminya dalam perkahwinan poligami, dan menjemput pengikut untuk memberi komen.

Ngo Keĩta tidak menjawab permintaan bertulis untuk komen.

Beberapa wanita muda di Senegal kembali ke konsep perkahwinan tradisional, kata Marième Wone Ly, wanita pertama yang memimpin sebuah parti politik di Senegal lebih dua dekad lalu.

“Kita perlu berhati-hati. Ada kemunduran tertentu,” katanya, merujuk kepada bagaimana tafsiran salah tentang Islam boleh bertindak terhadap daya kemajuan ke arah kesamarataan. “Kita telah kembali sedikit walaupun keseimbangan jantina.”

Melalui tahun 1990-an, wanita Senegal bergerak melalui pertubuhan akar umbi. Negara melantik Perdana Menteri wanita pertamanya pada tahun 2001, dan pada tahun 2010 undang-undang yang memerlukan semua parti politik untuk memperkenalkan keseimbangan jantina dalam senarai pilihan raya membantu meningkatkan penyertaan wanita dalam politik.

“Hak wanita telah berkembang pada peringkat politik dalam 10 tahun terakhir dan terutamanya sejak undang-undang keseimbangan jantina berkuat kuasa,” kata Bousso Sambe, bekas ahli parlimen, menambah bahawa wanita masih belum mengambil kesempatan sistematik undang-undang itu.

Pada tahun 2012, dua wanita bertanding untuk presiden, dan walaupun mereka memperoleh kurang daripada 1% undian setiap satu, penganalisis mengatakan penyertaan mereka penting. Wanita di Senegal kini membentuk lebih daripada 40% parlimen, salah satu tahap perwakilan tertinggi di dunia.

“Ia penting untuk mengekalkan keseimbangan antara evolusi moden dan menghormati adat kita. Wanita mesti dapat menyatakan diri tanpa halangan, sambil memelihara identiti budaya kita dan menghargai nilai-nilai tradisional yang telah membentuk masyarakat kita,” kata Ngom kepada Agensi Berita Antarabangsa.

Ngom, yang menguruskan syarikat makanan keluarganya, telah menjadikan pekerjaan fokus kempennya, yang kebanyakan pakar setuju merupakan kebimbangan utama bagi penduduk. Kesukaran ekonomi telah memaksa beribu-ribu orang Senegal untuk cuba melakukan perjalanan berbahaya dalam mencari kehidupan yang lebih baik di Barat.

Penyokong Ngom mengatakan mereka bangga menyokong calon wanita dan berharap untuk perubahan dengan kerajaan berikutnya.

“Anak-anak kita mati di laut kerana pengangguran dan ketidakpastian pekerjaan. Pengangguran merupakan wabak. Wanita letih,” kata aktivis Aicha Ba pada perhimpunan baru-baru ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.