China menamakan menteri pertahanan baru, menggantikan pegawai terdahulu yang hilang

(SeaPRwire) –   mengumumkan pelantikan menteri pertahanan baru pada hari Jumaat, mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh penamatan pendahulu.

Mantan komander tentera laut Dong Jun dipilih untuk jawatan itu, yang biasanya adalah peranan seremonial.

Tidak seperti kebanyakan negara, menteri pertahanan China tidak memerintah angkatan bersenjata negara itu, Tentera Pembebasan Rakyat.

Sebaliknya, Dong akan memasuki pejabat yang lebih tertumpu kepada tanggungjawab diplomatik.

Pejabat kementerian pertahanan telah kosong selama berbulan-bulan selepas penamatan dan kehilangan misteri pendahulu sebelumnya, Li Shangfu.

Li terakhir dilihat pada 29 Ogos di Beijing, di mana beliau menyampaikan ucapan di .

Kehilangan Li dipercayai menjadi sebahagian daripada pergolakan yang lebih besar terhadap pegawai tentera, penasihat kewangan dan diplomat.

Menteri Luar Negeri Qin Gang adalah antara tokoh tertinggi dan paling awam yang telah dikeluarkan daripada jawatan pada masa yang sama.

Dalam pengumuman Julai, media negara China tidak memberi sebarang sebab untuk pengeluaran Qin. Langkah itu datang selepas beliau hampir sebulan yang lalu di tengah-tengah spekulasi mengenai hal peribadi dan persaingan politik, menurut Associated Press.

Sebab-sebab yang mencolok untuk penamatan adalah sumber spekulasi yang signifikan di kalangan penganalisis asing.

Rasuah dan pameran kesetiaan yang kurang memuaskan kepada adalah antara penjelasan yang paling diterima, tetapi kerahsiaan dalaman yang ganas oleh Parti Komunis China telah menyimpan perkara itu opak kepada pemerhati luar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.