China menganjur mesyuarat besar dengan Arab Saudi, Mesir, Jordan, diplomat Palestin untuk membincangkan peperangan Israel-Hamas

(SeaPRwire) –   China sedang menggunakan kekuatan diplomasinya dengan satu pertemuan besar di Beijing pada Isnin, menyambut menteri luar negeri dari Mesir, Jordan, Pihak Berkuasa Palestin dan Indonesia, dalam cubaan untuk menggunakan pengaruhnya terhadap peperangan Israel-Hamas.

Menteri luar negerinya menjemput menteri-menteri dari Mesir, Jordan, Pihak Berkuasa Palestin dan Indonesia, menyatakan negaranya akan bekerja dengan “saudara dan saudari kami” di dunia Arab dan Islam untuk cuba mengakhiri peperangan di Gaza secepat mungkin.

Menteri Luar Negeri China Wang Yi memberitahu para diplomat asing bahawa keputusan mereka untuk melawat Beijing menunjukkan tahap kepercayaan tinggi mereka terhadap negaranya.

“China adalah kawan dan saudara yang baik negara-negara Arab dan Islam,” kata Wang dalam ucapan pembukaan di sebuah rumah tetamu negara sebelum perbincangan mereka bermula. “Kami sentiasa menyokong tegas hak dan kepentingan sah negara-negara Arab (dan) Islam dan sentiasa menyokong secara tegas keadilan rakyat Palestin.”

Pertemuan ini menjadi bukti pengaruh geopolitik China dan sokongan jangka panjangnya terhadap orang Palestin dan negara Palestin.

China lama menyokong orang Palestin di Gaza dan Tebing Barat dan sering mengutuk Israel kerana penempatan mereka di wilayah-wilayah itu. Pentingnya, China tidak mengkritik serangan Hamas awal pada 7 Oktober – yang membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam – sementara Amerika Syarikat dan negara-negara lain menganggapnya sebagai tindakan keganasan.

Lima menteri luar negeri akan melawat beberapa ibu negara dalam usaha untuk mengejar gencatan senjata, memasukkan bantuan kemanusiaan dan mengakhiri peperangan, kata Putera Faisal minggu lepas. Setiausaha Agung Pertubuhan Kerjasama Islam, Hissein Brahim Taha, juga menemani mereka ke Beijing.

Pentingnya, walaupun China menyokong secara terbuka pemimpin-pemimpin Muslim dan negara-negara masing-masing di Timur Tengah, laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang dikeluarkan pada 2022 mendapati kerajaan China telah melakukan “pelanggaran hak asasi manusia yang serius” dalam tahanan orang-orang Uighur dan kumpulan etnik Muslim lain di Xinjiang, sebuah wilayah barat di China.

Amerika Syarikat memberi amaran bahawa “penahanan sewenang-wenang dan diskriminasi” kumpulan sedemikian di Xinjiang, menghapuskan “hak asasi yang asas … [yang] mungkin membentuk jenayah antarabangsa, khususnya jenayah terhadap kemanusiaan.”

Ia menyatakan “corak penyiksaan” di dalam apa yang dipanggil pusat-pusat kemahiran Beijing, yang merupakan sebahagian daripada pelan pembangunan ekonomi mereka di wilayah itu. Laporan itu juga menunjukkan dakwaan “boleh dipercayai” penyiksaan atau penderaan, termasuk kes-kes keganasan seksual.

Semasa perbualan Isnin, menteri luar negeri Arab Saudi memanggil gencatan senjata segera dan pemasukan bantuan kemanusiaan dan bantuan ke Jalur Gaza.

“Masih ada perkembangan berbahaya di hadapan kita dan krisis kemanusiaan mendesak yang memerlukan mobilisasi antarabangsa untuk menangani dan melawannya,” kata Putera Faisal bin Farhan Al Saud.

Beliau berkata mereka menghargai resolusi Majlis Keselamatan PBB memanggil gencatan kemanusiaan segera dan dipanjangkan di Gaza, “tetapi kita masih memerlukan lebih usaha dan kerjasama.”

Duta Besar Israel ke China, Irit Ben-Abba, berkata Isnin bahawa negaranya membenarkan bantuan kemanusiaan mencukupi memasuki Gaza melalui kerjasama dengan pertubuhan antarabangsa dan bahawa “menekan Israel berhubung ini adalah bermotif politik dan tidak menyumbang kepada bantuan kemanusiaan yang diperlukan.”

China – ekonomi terbesar kedua di dunia selepas AS – semakin lantang dalam hal-hal antarabangsa dan bahkan terlibat secara langsung dalam beberapa baru-baru ini.

Pada Mac, Beijing membantu mengatur persetujuan yang melihat Arab Saudi dan Iran menubuhkan semula hubungan selepas tujuh tahun ketegangan. Persetujuan itu menempatkan China secara terus di kedudukan pengatur perjanjian antarabangsa, tempat yang dipegang oleh kuasa global berpengalaman seperti AS dan Rusia.

‘ Bradford Betz dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )