China mengejar pertumbuhan agresif untuk mencegah perlambatan yang menghancurkan: pemerintah bertujuan untuk ‘mengubah’ perekonomian

(SeaPRwire) –   China telah menetapkan siri reformasi yang berambisi untuk ekonominya dalam usaha untuk mempercepatkan pertumbuhan di tengah-tengah – terutamanya pertumbuhan ekonomi “sekitar 5%” tahun ini.

“Mencapai pertumbuhan 5% akan menjadi mencabar,” kata Elaine Dezenski, pengarah kanan dan ketua Pusat Kuasa Ekonomi dan Kewangan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, kepada Digital.

“Data kewangan China semakin tidak boleh dipercayai, jadi berita ekonomi yang diumumkan selepas kejadian juga sering dipersoalkan,” katanya. “Pengangguran di China telah membuktikan isu penting bagi Beijing, meningkat ke tahap 21.3% untuk individu berusia 16 hingga 24 – memaksa kerajaan menangguhkan rekod dan mengubah cara merekodkan pengangguran belia.”

Perdana Menteri China, Li Qiang, pemimpin kedua paling berkuasa di China selepas Presiden Xi Jinping, menyampaikan laporan kerja di mesyuarat tahunan Majlis Rakyat Kebangsaan pada hari Selasa, merangkumi beberapa reformasi yang kerajaan akan cuba laksanakan.

“Kita tidak harus ,” kata Li di Dewan Agung Rakyat di Dataran Tiananmen. “Kita mesti terus mentransformasikan model pertumbuhan, membuat penyesuaian struktur, meningkatkan kualiti, dan meningkatkan prestasi.”

China mencapai pertumbuhan 5.2% tahun lepas, mengejutkan para penganalisis. Pertumbuhan berlaku dalam lonjakan tidak seragam, menunjukkan kelemahan struktur dalam ekonomi dan mendorong tindakan daripada kerajaan memasuki 2024.

Li mengakui sasaran itu akan terbukti sukar dicapai, tetapi kekal optimis bahawa sikap “proaktif” dan dasar “berhati-hati” diperlukan. Reformasi itu bertujuan untuk “meningkatkan pekerjaan dan pendapatan dan mencegah risiko tersebar.”

Pegawai telah mengakui bahawa ekonomi , tetapi mencapai pertumbuhan 5% menjelang akhir tahun memberi banyak optimisme tentang keupayaan mereka untuk terus melawan apa yang boleh membuktikan perlambatan pertumbuhan yang memusnahkan.

Tetapi Beijing gagal mencapai sasaran pertumbuhan pada 2022, mencapai hanya 3% selepas menetapkan sasaran 5.5% selepas – sepanjang tahun. Akhir dasar sedemikian mungkin terus melihat China mencapai pertumbuhannya.

Tabung Kewangan Antarabangsa meramalkan bahawa China akan mencapai pertumbuhan 4.2% pada 2024, sedikit menurun daripada ramalan yang dibuat pada Julai 2023, menurut Associated Press. Pelaburan dalam pembangunan hartanah menyusut sebanyak 7.9% dalam enam bulan pertama 2023, berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

“Ekonomi China berada dalam kesulitan yang serius – gabungan pertumbuhan global yang melambat, permintaan pengguna domestik lemah, pengangguran belia tinggi, dan kerentanan yang serius dalam sektor hartanah,” tegas Dezenski.

“Satu cara yang mungkin akan digunakan CCP untuk menangani ekonomi mereka yang melambat adalah dengan meningkatkan eksport,” katanya. “Melakukan demikian akan menjana pertumbuhan, tetapi pertumbuhan itu tidak mungkin cukup untuk mengatasi halangan utama yang dihadapi mereka.”

“China sedang menuju cabaran ekonomi utama dan bahkan mesin eksport besar mereka tidak akan dapat menyelamatkan mereka kali ini,” tambahnya. “Ia juga mencipta risiko baru untuk dua pasaran eksport utama China – AS dan Eropah: Mendumping produk seperti EV dan panel suria mungkin menurunkan kos untuk pengguna, tetapi ia juga akan menghapuskan pengeluar AS dan Eropah pada masa ketika industri-industri ini mula mengambil tempat.”

Penurunan amnya telah mengubah jangkaan, dengan para penganalisis tidak lagi yakin bahawa ekonomi China boleh mengatasi ekonomi AS: Jangkaan terkini menganggarkan bahawa China akan mencapai pangkat tertinggi pada beberapa masa pada tahun 2030-an, tetapi kini banyak yang mempersoalkan sama ada ia akan berlaku sepenuhnya atau tidak.

Li berkata Chian mahu mengekang kelebihan kapasiti perindustrian, mengalirkan lebih banyak sumber untuk inovasi teknologi dan pembuatan maju – sebahagian daripada dorongan Xi untuk

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.