China mengesahkan warganegara British menerima hukuman penjara atas tuduhan pengintipan pada 2022

(SeaPRwire) –   Beijing mengesahkan pada Jumaat bahawa seorang warga perniagaan British telah dijatuhi hukuman penjara lima tahun pada tahun 2022 atas tuduhan mengintip.

Ian J. Stones didapati bersalah kerana dibeli untuk memberikan maklumat kepada “kuasa luar”, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Wang Wenbin apabila diminta mengenai kes itu dalam sidang akhbar harian. Beliau tidak memberikan sebarang butiran khusus mengenai tuduhan.

Kerajaan United Kingdom dan Amerika Syarikat telah memberi amaran mengenai risiko penahanan di bawah undang-undang keselamatan negara China. Seorang pekerja syarikat farmaseutikal Jepun ditahan tahun lalu atas syak wasangka mengintip. Versi baharu undang-undang yang berkuat kuasa 1 Julai 2023 telah meningkatkan kebimbangan mengenai operasi di China.

Kes Stones tidak diketahui secara awam sehingga dilaporkan pada Khamis oleh The Wall Street Journal. Akhbar perniagaan Amerika itu menyatakan bahawa Stones kira-kira 70 tahun dan telah bekerja untuk kira-kira 40 tahun. Majikannya termasuk General Motors dan Pfizer sebelum beliau menubuhkan firma perundingan, Navisino Partners, kira-kira 15 tahun lalu, kata Journal.

Pertubuhan perniagaan asing dan kerajaan meminta kejelasan tahun lalu mengenai apa yang dibenarkan syarikat asing lakukan di bawah apa yang kini dikenali sebagai undang-undang anti-pengintipan. Kebimbangan khusus adalah peraturan yang lebih ketat mengenai pemindahan data ke pihak ketiga, dan apa data dianggap berkaitan dengan keselamatan negara di bawah undang-undang itu.

Serbuan ke pejabat tiga syarikat asing, dua firma perundingan dan satu firma pemeriksaan kebolehpercayaan telah semakin mengganggu masyarakat perniagaan.

Kerajaan British memberi amaran mengenai risiko penahanan sewenang-wenang di China dan skop luas undang-undang keselamatan negara. “Anda boleh ditahan tanpa berniat melanggar undang-undang,” katanya dalam nasihat perjalanan luar negara untuk negara itu.

Amaran perjalanan AS menyatakan bahawa pihak berkuasa China “nampaknya mempunyai budi bicara luas untuk menganggap pelbagai dokumen, data, statistik, atau bahan sebagai rahsia negara dan menahan dan mendakwa warga asing atas tuduhan pengintipan.”

Ia menyatakan bahawa warga asing yang ditahan atas tuduhan pelanggaran undang-undang keselamatan negara termasuk ahli perniagaan, bekas pegawai kerajaan, akademik, wartawan dan sanak saudara warganegara Cina yang terlibat dalam pertikaian undang-undang.

Stones merayu keputusan sabitannya, tetapi mahkamah mengekalkan keputusan asal pada September, kata Wang.

Beliau berkata kes itu ditangani “mengikut undang-undang, memastikan hak dan kepentingan sah pihak China dan asing yang terlibat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.