China, Rusia mengalami kegagalan untuk ambisi global mereka dengan pemain utama menolak bergabung dengan blok perdagangan

(SeaPRwire) –   Presiden baru Argentina Javier Milei telah mengumumkan bahawa negaranya tidak akan menyertai blok perdagangan yang diketuai China dan Rusia iaitu BRICS, menyebabkan kekecewaan besar kepada ambisi kumpulan perdagangan tersebut.

Pembatalan ini datang selepas pasukan Milei menunjukkan bahawa mereka hanya akan menyertai blok tersebut, yang ditubuhkan oleh ahli Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan. Dalam surat kepada pemimpin setiap negara ahli, Milei menulis bahawa beliau tidak menganggapnya “sesuai pada masa ini” untuk menyertai.

Milei menghabiskan kebanyakan masa semasa kempen mengutuk negara-negara yang “dipimpin oleh komunisme” dan menekankan beliau akan menghormati penyelarasan dengan “negara-negara bebas Barat”, terutamanya Amerika Syarikat dan Israel.

Sejak mengambil kuasa pada 10 Disember, beliau telah bergerak cepat untuk meluluskan pakej undang-undang yang akan memansuhkan lebih daripada 350 dasar peraturan di negara itu.

Antara peraturan yang dicadangkan oleh Milei untuk dibatalkan termasuk had harga sewa, beberapa perlindungan pekerja dan undang-undang yang mengehadkan kenaikan harga apabila inflasi dan kemiskinan telah mencapai ambang tertentu.

Langkah ini telah membuktikan sangat tidak popular, memicu kesatuan buruh negara itu menfailkan saman terhadap kerajaan atas apa yang dianggap sebagai “tidak perlembagaan” perubahan dasar dan menunjuk perasaan menyokong saman itu kerana warganegara Argentina menuntut mahkamah mengambil tindakan.

Milei menegaskan bahawa dasar luar negaranya “berbeza dalam banyak aspek daripada kerajaan sebelumnya,” dan “dalam maksud ini, beberapa keputusan yang dibuat oleh pentadbiran sebelumnya akan ditinjau semula.”

Milei menekankan beliau akan bertemu dengan setiap pemimpin BRICS dan membincangkan rancangan untuk “meningkatkan hubungan dwihuruf” dan meningkatkan perdagangan dan pelaburan, stesen berita Jerman DW melaporkan.

Kumpulan itu bertujuan memecahkan dominasi hegemoni Barat dalam landskap ekonomi antarabangsa, tetapi China secara besar-besaran mendominasi blok itu, menyumbang lebih daripada 70% KDNK gabungan negara-negara ahli.

China dan Rusia secara meluas meletakkan perikatan itu sebagai tandingan kepada Kumpulan 7 dan menjangka lebih daripada 11 negara untuk menawarkan keahlian kepada Argentina, Iran, Mesir, Ethiopia, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu. Argentina dijadual akan menyertai pada 1 Januari 2024.

China dan Brazil adalah dua rakan dagang terbesar Argentina, menjadikan keahlian Argentina seolah-olah tiada soalan sehingga Milei memperkenalkan beberapa “terapi kejutan” ekonomi kepada negara yang mempunyai inflasi 150% dan lebih daripada 40% penduduknya hidup di bawah garis kemiskinan, menurut BBC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.