Cina mendedahkan perjanjian rahsia 2016 dakwaan dengan Filipina berkaitan Laut China Selatan

(SeaPRwire) –   Untuk kali pertama, China telah mempublikasikan apa yang didakwa sebagai persetujuan rahsia 2016 dengan Filipina mengenai Laut China Selatan.

Langkah ini mengancam untuk meningkatkan ketegangan lebih lanjut di perairan yang dipertikai itu, melalui mana kebanyakan perdagangan dunia melalui dan yang mana China mendakwa secara hampir keseluruhannya.

Satu kenyataan dari Kedutaan Besar China di Manila menyatakan “pengaturan khas sementara” yang dipersetujui semasa lawatan ke Beijing oleh bekas presiden Rodrigo Duterte membenarkan nelayan berskala kecil di sekitar pulau-pulau tetapi mengehadkan akses oleh kapal terbang dan kapal tentera laut dan agensi rasmi lain ke had 12 batu nautika wilayah perairan.

Filipina menghormati persetujuan itu selama tujuh tahun tetapi kemudiannya mengingkari persetujuan itu untuk “memenuhi agenda politik sendiri”, memaksa China mengambil tindakan, kata kenyataan itu.

“Ini adalah sebab asas bagi pertikaian laut yang tidak henti-henti antara China dan Filipina selama setahun yang lalu dan lebih,” kata kenyataan itu yang dimuatkan di laman web kedutaan pada Khamis, merujuk kepada tindakan Filipina.

Presiden Ferdinand Marcos Jr. dan Duterte menafikan membuat sebarang persetujuan yang akan menyerahkan kedaulatan atau hak kedaulatan Filipina kepada China. Sebarang tindakan sedemikian, jika terbukti, akan menjadi kesalahan boleh diculik di bawah Perlembagaan negara 1987.

Walau bagaimanapun, selepas lawatannya ke Beijing, Duterte telah merujuk kepada persetujuan sedemikian tanpa memberikan butiran, kata Collin Koh, felo kanan di Sekolah Pengajian Antarabangsa S. Rajaratnam yang berpangkalan di Universiti Teknologi Nanyang, Singapura dan pakar hal ehwal tentera laut di rantau Asia Tenggara, terutamanya Asia Tenggara.

“Dia kemudian memuji bahawa beliau tidak hanya mendapat janji pelaburan dan perdagangan Cina, tetapi juga bahawa beliau menjamin akses nelayan Filipina ke Terumbu Karang Scarborough,” kata Koh, merujuk kepada salah satu ciri maritim yang dipertikaikan.

Penegasan sengaja Beijing dalam kenyataan “perlu diperhatikan menunjukkan bahawa Beijing tidak mempunyai dokumen rasmi untuk membuktikan kesnya dan oleh itu hanya boleh bergantung terutamanya kepada dakwaan lisan Duterte,” kata Koh.

Marcos, yang mengambil alih jawatan pada Jun 2022, memberitahu wartawan bulan lepas bahawa China telah mengaku adanya persetujuan rahsia tetapi beliau tidak mengetahui sebarang persetujuan.

“Cina mengaku adanya persetujuan rahsia dan mungkin ada, dan saya kata saya tidak tahu apa-apa tentang persetujuan rahsia,” kata Marcos, yang telah menarik Filipina lebih dekat dengan sekutu perjanjian Amerika Syarikat. “Sekiranya terdapat persetujuan rahsia sedemikian, saya kini membatalkannya.”

Duterte, yang memelihara hubungan mesra dengan Presiden Xi Jinping China semasa enam tahun kepresidenannya sambil secara terbuka bermusuhan dengan Amerika Syarikat kerana kerasnya mengkritik kempen haram dadahnya yang mengorbankan nyawa.

Walaupun beliau mengambil sikap hampir virulen anti-Amerika semasa lawatan 2016 ke Washington, musuh utama, beliau berkata beliau juga tidak menandatangani sebarang perjanjian dengan Beijing yang akan menjejaskan wilayah Filipina. Dia mengakui, bagaimanapun, bahawa beliau dan Xi bersetuju untuk mengekalkan “status quo” di perairan yang dipertikai untuk mengelakkan perang.

“Selain daripada berjabat tangan dengan Presiden Xi Jinping, satu-satunya perkara yang saya ingat ialah status quo, kata itu. Tidak akan ada hubungan, tidak akan ada pergerakan, tidak akan ada rondaan bersenjata di sana, seperti di mana ia berada, jadi tidak akan ada konfrontasi,” kata Duterte.

Apabila ditanya sama ada beliau bersetuju bahawa Filipina tidak akan membawa bahan pembinaan untuk menguatkan kapal tentera laut pos Filipina di Terumbu Kedua Thomas, Duterte berkata itu adalah sebahagian daripada mengekalkan status quo tetapi menambah tiada perjanjian bertulis.

“Itulah yang saya ingat. Jika ia adalah persetujuan antara orang-orang yang berbudi pekerti, ia akan sentiasa menjadi persetujuan untuk mengekalkan,” kata Duterte.

Speaker Dewan Perwakilan Ferdinand Martin Romualdez, saudara sepupu dan sekutu politik Marcos, telah memerintahkan siasatan ke atas apa yang dipanggil “persetujuan antara orang-orang yang berbudi pekerti”.

China juga mendakwa bahawa pegawai Filipina telah berjanji untuk menyeret kapal tentera laut yang sengaja ditambatkan di cetek Terumbu Kedua Thomas Shoal pada tahun 1999 untuk berkhidmat sebagai pos wilayah Manila. Pegawai Filipina di bawah Marcos berkata mereka tidak mengetahui sebarang perjanjian sedemikian dan tidak akan menyingkirkan kapal perang yang kini sudah lapuk dan berkarat yang diduduki oleh kumpulan kecil pelaut dan marin Filipina.

China lama menuduh Manila “melanggar komitmen” dan “bertindak secara haram” di Laut China Selatan, tanpa menjadi terang.

Selain daripada China dan Filipina, Vietnam, Malaysia, Taiwan dan Brunei juga mempunyai tuntutan bertindih di laut yang kaya dengan stok ikan, gas dan minyak. Beijing telah enggan mengakui penghakiman tahun 2016 oleh mahkamah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di The Hague yang membatalkan tuntutan luasnya atas alasan sejarah.

Pertembungan antara Beijing dan Manila telah merebak sejak tahun lepas, dengan kapal pengawal pantai Cina yang besar menembak air tekanan tinggi ke arah kapal patroli Filipina, paling baru-baru ini di Terumbu Karang Scarborough akhir bulan lepas, merosakkan kedua-duanya. Mereka juga menuduh satu sama lain melakukan manuver berbahaya, membawa kepada geselan ringan.

Amerika Syarikat tidak menuntut sebarang, tetapi telah mengerahkan kapal tentera laut dan pesawat pejuang dalam apa yang dipanggil operasi kebebasan pelayaran yang telah mencabar tuntutan China.

Amerika Syarikat telah memberi amaran berulang kali bahawa ia terpaksa mempertahankan Filipina – sekutu perjanjian tertua di Asia – jika pasukan, kapal atau pesawat Filipina datang di bawah serangan bersenjata, termasuk di Laut China Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.