Crew Angkasa China Berjaya Menjalankan Aktiviti Luar Angkasa Dan Membaiki Panel Suria

(SeaPRwire) –   Krew Shenzhou-17 di atas stesen angkasa Tiangong China telah berjaya menjalankan aktiviti luar kenderaan angkasa atau ‘spacewalk’ pertama mereka pada pukul 21:35 Khamis, mengikut Agensi Angkasa Bermanusia China.

Tiga orang ahli angkasa China iaitu Tang Hongbo, Tang Shengjie, dan Jiang Xinlin bekerjasama untuk menjayakan semua tugas yang dirancang dengan bantuan lengan robotik dan kakitangan saintifik di darat.

Selepas aktiviti luar kenderaan angkasa selama kira-kira tujuh setengah jam, Tang Hongbo dan Tang Shengjie kembali dengan selamat ke modul Wentian.

Semasa aktiviti luar kenderaan, pasangan itu berjaya menyiapkan beberapa tugas termasuk ujian pembaikan panel suria di modul inti Tianhe.

Ini kali kedua bagi Tang Hongbo menjalankan aktiviti luar kenderaan dalam tempoh dua setengah tahun. Beliau telah menjalankan aktiviti luar kenderaan pertama ketika misi Shenzhou-12 pada Julai 2021. Beliau juga merupakan orang ahli angkasa China pertama untuk kembali ke stesen angkasa Tiangong.

Tang Shengjie juga menjadi orang ahli angkasa China termuda pernah menjalankan aktiviti luar kenderaan di luar stesen angkasa.

Krew Shenzhou-17, seperti dirancang, akan menjalankan pelbagai eksperimen sains angkasa dan menyiapkan aktiviti luar kenderaan dan tugas muatan aplikasi berulang kali semasa mereka berada di angkasa.

kapal angkasa berawak Shenzhou-17 pada 26 Oktober untuk misi stesen angkasa selama kira-kira enam bulan. Kapal angkasa itu mempunyai barisan tertermuda sejak pembinaan stesen angkasa Tiangong bermula.

Berpangkalan di stesen angkasa orbit selama kira-kira lapan minggu, tiga orang ahli angkasa telah menyiapkan tugas termasuk pertukaran krew dengan ahli angkasa Shenzhou-16, penyelenggaraan platform stesen angkasa, kehidupan dan penyeliaan serta ujian pakaian angkasa luar kenderaan, dan pemeriksaan peralatan kapal kargo Tianzhou-6.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.