Datuk Bandar Termuda Ecuador, Pengarah Komunikasi Ditemui Tertembak Mati Dalam Kenderaan

(SeaPRwire) –   Wali Bandar termuda di Ecuador, pengarah komunikasinya ditemui ditembak mati di dalam kenderaan

Reuters melaporkan bahawa wali bandar San Vicente, Ecuador, Brigitte Garcia berusia 27 tahun, dan pengarah komunikasinya, Jairo Loor, ditemui ditembak mati di wilayah Manabi.

Polis sedang menyiasat kematian itu, dengan menambah bahawa tembakan nampaknya datang dari dalam kereta.

Kenderaan Garcia dan Loor berada di dalam adalah sewaan dan mempunyai sistem GPS dalaman yang sedang dipantau.

Garcia adalah ahli dari bekas Presiden Rafael Correa’s Gerakan Revolusi Rakyat parti.

Ecuador sedang berada di tengah-tengah gelombang keganasan yang dituduh oleh pengedaran dadah.

Correa dan calon presiden parti dalam pilihan raya negara terbaru, Luisa Gonzalez, menyebut kematian Garcia sebagai pembunuhan di X.

“Saya baru sahaja mengetahui mereka telah membunuh wali bandar kita San Vicente Brigitte Garcia,” kata Gonzalez dalam satu pos. “Saya tiada perkataan, dalam kejutan, tiada siapa selamat di Ecuador, TIDAK SIAPA-SIAPA.”

Garcia adalah tokoh politik terbaru di Ecuador untuk dibunuh.

Pada Ogos lalu, calon presiden Fernando Villavicencio, seorang kritik rasuah dan jenayah terancang, dibunuh ketika meninggalkan acara kempen hanya dua minggu sebelum pengundi pergi ke tempat mengundi.

Presiden Daniel Noboa, pada Januari, mengisytiharkan keadaan kecemasan di negara ini selepas peningkatan keganasan. Dalam satu insiden, lelaki bersenjata menyerbu stesen televisyen semasa siaran langsung.

Noboa juga menetapkan 22 kumpulan jenayah sebagai organisasi pengganas.

Walaupun pengisytiharannya dibuat pada Januari, Noboa memanjangkan keadaan kecemasan awal bulan ini.

Pada Ahad, mengutuk pembunuhan itu dan menyatakan sedang bekerjasama dengan polis kebangsaan untuk menjamin siasatan cepat.

Kematian Garcia adalah kejutan kepada Dewan Perbandaran San Vicente.

“Marilah sentiasa ingat semangat tidak tergugatnya, kemanusiaannya dan dedikasinya untuk membuat dunia menjadi tempat yang lebih baik,” tulis dewan itu di X. “Bercahaya selamanya warga bandar kekal [Brigitte].”

Dalam satu daripada pos terakhir Garcia, beliau memberitahu pengundinya beliau bertemu dengan bank untuk melihat fasa-fasa projek air untuk membawa air ke kanton mereka.

“Bersama, kita membina masa depan yang lebih cerah untuk komuniti kita,” beliau menulis.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.