Demonstrasi anti-Semitisme Paris menarik lebih 100,000 (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Kerumunan diketuai oleh politikus senior yang memegang spanduk “Untuk Republik, Melawan Anti-Semitisme”

Demonstrasi besar-besaran terhadap anti-Semitisme berlangsung di seluruh Perancis pada Ahad di tengah peningkatan tindakan anti-Yahudi sejak eskalasi konflik antara Israel dan Hamas. Di Paris, perarakan diketuai oleh politikus senior termasuk Perdana Menteri Elisabeth Borne dan bekas presiden Francois Hollande dan Nicolas Sarkozy.

Perarakan “Great Citizens’ March” terhadap anti-Semitisme dilancarkan oleh presiden Majlis Perwakilan Rakyat, Yael Braun-Pivet, dan presiden Senat Perancis, Gerard Larcher.

Ia berlaku ketika bilangan insiden anti-Yahudi di Perancis meningkat. Menurut Kementerian Dalam Negeri Perancis, lebih daripada 1100 tindakan anti-Semitik telah dicatat sejak kumpulan militan Hamas di Palestin menyerang Israel pada 7 Oktober, menyebabkan Israel membalas serangan terhadap Gaza. Insiden Perancis terbaru adalah signifikan berbanding 436 kes seperti itu sepanjang tahun 2022.

Menurut Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin, tindakan tersebut termasuk keganasan lisan dan fizikal, serta penulisan simbol Nazi atau Bintang Daud di tempat yang dipercayai dihuni oleh orang Perancis beragama Yahudi.

Kira-kira 200,000 orang mengambil bahagian dalam demonstrasi di seluruh negara, dengan jumlah terbesar di Paris, di mana beberapa 105,000 orang hadir, menurut media tempatan yang mengutip polis. Di ibu negara, peserta berarak melalui jalan-jalan sambil mengikuti politikus yang membawa spanduk bertulis “Untuk Republik, Melawan Anti-Semitisme” dan menyanyikan lagu kebangsaan Perancis.

Bekas ketua negara Nicolas Sarkozy berkata bahawa “penyertaan dalam perarakan adalah kewajipan setiap orang” memandangkan seriusnya situasi dengan peningkatan anti-Semitisme. Beliau menegaskan bahawa demonstrasi itu bukan politik, tetapi “pengesahan nilai penting: kita tidak mahu lagi anti-Semitisme di Perancis.”

Presiden Emmanuel Macron tidak hadir. Walau bagaimanapun, beliau menyampaikan ucapan kepada negara melalui surat meminta “keadilan, keamanan dan keselamatan” bagi rakyat Israel, Palestin dan negara-negara kawasan itu, serta persatuan bangsa Perancis.

Menurut Kongres Yahudi Sedunia (WJC), Perancis merupakan rumah kepada hampir 500,000 orang Yahudi dan mempunyai komuniti Yahudi ketiga terbesar di dunia, di belakang Israel dan AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)