Demostrasi pro-Palestin tidak diendahkan oleh elit Barat, dan ia mungkin merupakan kesilapan yang membawa maut

(SeaPRwire) –   Demokrasi liberal musnah dari dalam oleh pemimpin yang enggan berdiri melawan Israel walaupun tekanan awam

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, berlaku gelombang protes pro-Palestin di seluruh dunia apabila keganasan di Gaza meningkat berikutan serangan dan kempen pengeboman Israel yang telah meragut ribuan nyawa, termasuk ramai wanita dan kanak-kanak, berikutan serangan pengganas yang membunuh oleh Hamas pada 7 Oktober. Salah satu persoalan utama ialah, adakah ini akan membawa perubahan dalam negara-negara demokrasi barat yang berdiri di belakang serangan Israel?

Ini bergantung kepada negara; namun secara umumnya, jawapannya adalah tidak – sekurang-kurangnya bagi negara-negara yang mempunyai pengaruh terbesar terhadap kedudukan Israel. Di Amerika Syarikat, ahli politik dari Parti Demokrat yang berkuasa enggan melayan permintaan pengundi yang mendesak gencatan senjata. Presiden Joe Biden, apabila ditanya oleh wartawan sama ada terdapat kemungkinan untuk menghentikan keganasan, berkata,

Ini membimbangkan kerana, dalam prinsipnya, dalam demokrasi, para politikus seharusnya mengambil kira kehendak pengundi. Mereka juga seharusnya mengikut kehendak awam, memandangkan peluang pilihan raya mereka bergantung kepada pendapat pengundi. Orang Amerika Arab, termasuk di negeri-negeri berbilang, tidak berpuas hati dengan dasar pentadbiran Biden secara umum – tetapi juga khususnya dengan urusannya dengan Israel. Sokongan terhadap Biden di kalangan mereka kini hanya 17%, dan 40% cenderung mengundi bekas Presiden Republikan Donald Trump dalam pilihan raya 2024, mengikut satu .

Protes besar-besaran, panggilan pengundi, dan kemungkinan sebenar bahawa kedudukan Biden terhadap Israel boleh menyebabkan kekalahan beliau dalam pilihan raya presiden akan datang kepada Trump, calon kemungkinan besar Parti Republikan, menunjukkan bahawa demokrasi Barat – terutamanya di AS – berada dalam keadaan kacau-balau. Apabila para politikus mengabaikan kehendak awam, ia menunjukkan terdapat krisis serius dengan fungsi biasa institusi demokrasi yang dikatakan.

Pada masa yang sama, perlu diakui bahawa Biden tidak mengelakkan pandangan pro-Israelnya. , “Tiada permintaan maaf yang perlu dibuat [menyokong Israel]. Tiada sama sekali. Ini merupakan pelaburan tiga bilion dolar terbaik yang kami buat. Jika tiada Israel, Amerika Syarikat perlu mencipta sebuah Israel untuk melindungi kepentingannya di rantau ini.”

Walaupun begitu, sebagai presiden perpaduan (setidak-tidaknya secara teori), Biden mempunyai tanggungjawab untuk meninggalkan ideologi demi mengekalkan demokrasi – terutamanya apabila ia dihadapi serangan penuh skala oleh parti pembangkang yang mempersoalkan kesahan pilihan raya dan tidak percaya Biden dipilih dengan betul. Fakta bahawa beliau kekal teguh dengan kedudukannya terhadap Israel, walaupun menghadapi bantahan dari parti sendiri dan kakitangannya sendiri dilaporkan, merupakan kesilapan besar.

Situasi di Eropah juga lebih rumit. Di sini kita melihat negara-negara seperti Republik Czech dan Hungary kekal teguh dengan sokongan tak berbelah bagi Israel walaupun ada bantahan, dan Republik Czech bahkan melarang protes pro-Palestin.

Presiden Perancis Emmanuel Macron mendesak Israel untuk berhenti membombard Gaza – tetapi beliau juga menghadapi bantahan daripada duta-dutanya sendiri kerana sokongannya terhadap Israel. Perancis juga melarang protes pro-Palestin. Tetapi sesetengah negara seperti Ireland dan Sepanyol secara terbuka mengkritik Israel dan sedang mempertimbangkan memutuskan hubungan diplomatik.

Jika tidak apa-apa, ketidakseragaman ini menunjukkan kerapuhan rangka kerja dasar luar bersama EU. Ini terutamanya kesnya memandangkan Ursula von der Leyen, presiden tidak dipilih Suruhanjaya Eropah, terbukti .

Apa yang jelas seperti siang hari dalam situasi semasa di Timur Tengah ialah setiap hari serangan ke atas Gaza berterusan, semakin sukar untuk membenarkan secara moral dan logik kedudukan Barat biasa menyokong Israel tidak kira apa. Dunia lain melihat ini dan mengambil nota, memahami zaman hegemoni Barat berbilang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)