Denmark dan Jerman menangkap sel pengganas Hamas yang disyaki merentasi sempadan beberapa negara Eropah

(SeaPRwire) –   Pemimpin dan pegawai penguatkuasa undang-undang di Israel, Denmark dan Jerman menyatakan kebimbangan selepas menangkap yang didakwa berkaitan dengan sel pengganas Hamas yang bersekutu.

Pejabat — bekerjasama dengan pihak penguatkuasa undang-undang Jerman dan Denmark — mendedahkan butiran operasi Khamis yang menangkap beberapa individu di Jerman, Denmark, dan Belanda yang didakwa merancang serangan pengganas.

“Berkat penyiasatan mahkamah dan komprehensif, hari ini pihak berkuasa dan penguatkuasa Denmark menangkap 7 operatif pengganas yang bertindak bagi pihak organisasi pengganas Hamas, dan menyekat serangan yang bertujuan membunuh rakyat yang tidak bersalah di tanah Eropah,” kata kenyataan pejabat perdana menteri.

Ia terus berkata, “Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dan semakin kerap selepas serangan pembunuhan pada 7 Oktober, Hamas berusaha meluaskan keupayaan operasinya di seluruh dunia — dan di Eropah khususnya — untuk merealisasikan hasratnya untuk menyerang sasaran Israel, Yahudi dan Barat dengan sebarang kos.”

polis di Denmark telah menangkap beberapa orang yang didakwa berkaitan dengan “sangat serius”.

“Ia benar-benar ketika kedua-dua (agensi perisikan Denmark) berkata bahawa terdapat risiko tinggi di Denmark,” kata Frederiksen.

tahap amaran keganasan Denmark telah dinaikkan ke empat — klasifikasi kedua tertinggi.

Pegawai Jerman melaporkan Khamis penangkapan tiga ahli Hamas dalam sempadan mereka sendiri dan satu di Rotterdam, Belanda.

Individu yang ditangkap polis di Jerman dikenal pasti sebagai Abdelhamid Al A dan Ibrahim El-R dari Lubnan, serta Mohamed B dari Mesir. Hanya huruf pertama nama keluarga mangsa didedahkan, mengikut undang-undang Jerman.

“Berikutan serangan mengerikan oleh Hamas ke atas penduduk Israel, serangan ke atas Yahudi di institusi Yahudi juga meningkat dalam negara kita dalam minggu-minggu kebelakangan ini,” kata Menteri Keadilan Jerman Marco Buschmann tentang penangkapan.

Beliau menambah, “Oleh itu kita mesti buat segala yang boleh untuk memastikan Yahudi di negara kita tidak perlu takut lagi selamatnya.”

Warganegara Belanda yang ditangkap polis Jerman dikenal pasti sebagai Nazih R dan didakwa berkaitan dengan sel pengganas di Berlin.

Laporan menyeluruh mengintegrasikan penemuan individu semua kerajaan yang terlibat dalam operasi belum dilancarkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.