Denmark mencapai persetujuan pertahanan dengan AS, membenarkan akses tentera ke tanah Denmark

(SeaPRwire) –   Denmark telah mencapai perjanjian pertahanan dengan Amerika Syarikat yang akan membenarkan tentera dan peralatan tentera AS berpangkalan di tanah Denmark, Perdana Menteri Denmark Mette Frederiksen mengatakan pada Selasa.

Perjanjian 10 tahun itu diumumkan selepas Amerika Syarikat menandatangani perjanjian serupa dengan Finland dan Sweden pada bulan ini.

“Ini bermakna tentera dan peralatan Amerika boleh ditempatkan secara kekal di tanah Denmark,” kata Frederiksen kepada wartawan dalam sidang akhbar.

Perjanjian itu, yang Denmark dan Amerika Syarikat mula rundingkan pada bulan Februari tahun lalu, akan ditandatangani nanti minggu ini dan akan berkuat kuasa apabila undang-undang telah diluluskan sekitar setahun dari sekarang, kata Frederiksen.

Finland pada Isnin menandatangani perjanjian kerjasama pertahanan dengan Amerika Syarikat untuk memberikan AS akses meluas merentasi negara Nordik itu ke kawasan sempadannya yang panjang dengan Rusia.

Sweden menandatangani perjanjian serupa awal Disember, dan Norway, yang juga berkongsi sempadan pendek dengan Rusia, pada 2021 menandatangani perjanjian dengan Amerika Syarikat mengenai cara mengatur aktiviti tentera AS di tanahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.