Dewan Rakyat Thailand meluluskan rang undang-undang untuk menghalalkan perkahwinan sesama jenis

(SeaPRwire) –   Ahli-ahli Dewan Rakyat Thailand telah meluluskan rang undang-undang perkahwinan sama jantina dengan besar pada hari Rabu yang lalu yang akan menjadikan negara itu yang pertama di Asia Tenggara untuk memberi hak yang sama kepada pasangan perkahwinan tidak kira jantina.

Rang undang-undang itu diluluskan pembacaan akhirnya dengan kelulusan 400 daripada 415 ahli Dewan Rakyat yang hadir, dengan 10 mengundi menentang, dua berkecuali dan tiga tidak mengundi.

Rang undang-undang itu meminda Kod Sivil dan Komersial untuk menukar perkataan “lelaki dan wanita” dan “suami isteri” kepada “individu” dan “pasangan perkahwinan.” Ia akan membuka akses kepada hak undang-undang, kewangan dan perubatan penuh untuk pasangan LGBTQ+.

Ia kini akan ke Dewan Negara, yang jarang menolak mana-mana undang-undang yang diluluskan Dewan Rakyat, dan kemudian kepada raja untuk pengesahan diraja. Ini akan menjadikan Thailand negara atau rantau pertama di Asia Tenggara untuk meluluskan undang-undang sedemikian dan ketiga di Asia, selepas Taiwan dan Nepal.

Danuphorn Punnakanta, jurucakap parti pemerintah Pheu Thai dan presiden jawatankuasa yang menyelia rang undang-undang perkahwinan sama jantina, berkata di Parlimen bahawa pindaan itu untuk “semua orang di Thailand” tanpa mengira jantina mereka, dan tidak akan merampas apa-apa hak daripada pasangan heteroseksual.

“Untuk undang-undang ini, kami ingin mengembalikan hak kepada (kumpulan LGBTQ+). Kami tidak memberi mereka hak. Ini adalah hak asasi yang telah hilang daripada kumpulan orang ini…” katanya.

Ahli-ahli parlimen bagaimanapun tidak meluluskan penyertaan perkataan “ibu bapa” selain “bapa dan ibu” dalam undang-undang itu, yang aktivis katakan akan mengehadkan hak sesetengah pasangan LGBTQ+ untuk membentuk keluarga dan membesarkan anak-anak.

Thailand mempunyai reputasi menerima dan inklusif tetapi telah berjuang selama berdekad-dekad untuk meluluskan undang-undang perkahwinan sama jantina.

Kerajaan baru yang diketuai oleh Pheu Thai, yang mengambil alih kuasa tahun lepas, telah menjadikan perkahwinan sama jantina antara matlamat utamanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.