Dewan Rendah Rusia maju undang-undang untuk merampas aset mereka yang ‘mencela’ tentera

(SeaPRwire) –   Dewan Rendah parlimen Rusia pada hari Rabu lalu meluluskan undang-undang yang akan membenarkan pihak berkuasa untuk merampas wang, barang berharga dan aset lain daripada orang yang disabitkan menyebarkan “maklumat palsu secara sengaja” tentang tentera negara itu.

Selepas diluluskan dengan pantas di Duma Negara, undang-undang itu kini dijangka akan mudah melalui Dewan Tinggi parlimen dan menerima tandatangan Presiden Rusia Vladimir Putin.

Pengerusi Duma Vyacheslav Volodin berkata langkah itu akan memperkukuh hukuman bagi “pengkhianat yang melemparkan lumpur ke atas negara kita dan tentera kita” dan “menyita gelaran kehormatan, wang dan barang berharga mereka.”

Undang-undang baru itu akan digunakan terhadap orang yang disabitkan menghasut “aktiviti ekstrimis”, memanggil tindakan yang boleh menjejaskan keselamatan negara atau “mencemarkan” tentera bersenjata. Mencemarkan tentera Rusia menjadi kesalahan jenayah di bawah undang-undang yang diluluskan sebagai sebahagian daripada serangan kerajaan yang meluas terhadap pembangkang selepas Moscow menghantar tentera ke Ukraine pada Februari 2022.

“Setiap orang yang cuba memusnahkan Rusia, yang mengkhianatinya, mesti menerima hukuman yang layak dan membayar ganti rugi atas kerosakan yang ditimbulkan kepada negara, dengan harta mereka,” kata Volodin sebelum undian Rabu.

Undang-undang yang dicadangkan itu kelihatannya tidak termasuk harta tanah di kalangan aset yang boleh dirampas, berbeza dengan undang-undang zaman Soviet yang kejam yang membenarkan rampasan perumahan.

“Kami tidak mahu menghidupkan semula rampasan gaya Soviet. Kami tidak perlu itu,” kata Pavel Krasheninnikov, ketua jawatankuasa hal ehwal undang-undang Duma, kepada wartawan.

Pegawai Rusia telah menggunakan undang-undang sedia ada terhadap “mencemarkan”, yang merangkumi kesalahan seperti “membenarkan keganasan” dan menyebarkan “berita palsu” tentang tentera bersenjata, untuk menutup mulut pengkritik Putin. Pelbagai aktivis, penulis blog dan orang Rusia biasa telah menerima hukuman penjara panjang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.