Di Baitulmuqaddis, Kristian Palestin mengadakan ritual Jumaat Baik yang berukuran kecil

(SeaPRwire) –   JERUSALEM (AP) — Beratus-ratus orang Kristian mengambil bahagian dalam prosesi kebiasaan melalui dinding batu kapur bandar lama Jerusalem, memperingati salah satu hari yang paling suci agama mereka dengan kerumunan yang ketara lebih tipis di tengah-tengah keadaan semasa yang berterusan.

Perarakan hari itu, yang biasanya menarik beribu-ribu pelawat asing, sangat tempatan. Kebanyakan pemerhati adalah Kristian Palestin, disertai oleh beberapa warga asing yang tinggal di Jerusalem dan beberapa pelancong yang tidak gentar.

Prosesi Jumaat Baik biasa melalui Laluan Salib, atau Via Dolorosa, laluan yang dipercayai telah dilalui oleh Jesus ke penyalibanNya. Pasukan polis Israel menetapkan halangan sepanjang laluan, mengalihkan pembeli di kawasan pasar Muslim bandar lama untuk memberi laluan kepada beratus-ratus peziarah.

“Kami menantikan ini setiap tahun,” kata Munira Kamar, seorang Kristian Palestin dari Bandar Lama, yang menonton perarakan lalu, melambai sapaan kepada pemikul salib, yang berhenti untuk memberi anak perempuannya ciuman di pipi. “Tentu saja, tahun ini kami tidak gembira kerana situasi dengan peperangan sedang berlangsung.”

Beribu-ribu orang Palestin telah terbunuh dalam serangan Israel ke atas Gaza, dilancarkan selepas pembunuhan dan penawanan tebusan Hamas pada 7 Oktober di Israel.

Perhentian prosesi terakhir adalah di Gereja Kubur Suci, di mana Jesus dipercayai disalibkan dan dikebumikan sebelum kebangkitannya pada Easter. Di situ, kesan perang jelas: bukannya kerumunan yang biasanya mengantri berjam-jam di halaman gereja, masuk ke tapak itu mudah.

Jalan-jalan bandar agak kosong dari Kristian Palestin dari Tebing Barat, yang biasanya berkumpul di Bandar Suci untuk perayaan Easter. Sejak 7 Oktober, penyembah Palestin memerlukan kebenaran khas untuk melintasi sekatan ke Jerusalem.

“Membandingkan perayaan Easter tahun lalu dengan tahun ini seperti siang dan malam. Tiada orang di sini. Kebanyakan orang adalah tempatan,” kata Fayaz Dakkak, pemilik kedai Palestin yang keluarganya membuka kedai itu pada tahun 1942. Kedainya kosong. “Biasanya orang gembira hari ini dan kanak-kanak bersemangat. Tetapi apabila anda membandingkan kanak-kanak di sini yang mempunyai air dan makanan dan keluarga dengan apa yang berlaku di Gaza, bagaimana anda boleh bahagia?”

Kira-kira 50,000 Kristian Palestin tinggal di Tebing Barat dan Jerusalem, menurut laporan kebebasan agama antarabangsa Jabatan Negara AS untuk 2022. Kira-kira 1,300 orang Kristian tinggal di Gaza, katanya. Beberapa orang Kristian juga warganegara Israel. Banyak Kristian Palestin tinggal dalam komuniti diaspora.

“Mereka takut pada awalnya,” katanya, “tetapi saya beritahu mereka di sini di Jerusalem, ia selamat, kita tidak mempunyai keganasan. Kita berhampiran dengan Gaza, tetapi orang Kristian bukan sasaran keganasan.”

Perayaan itu bertepatan dengan hari Jumaat ketiga dalam bulan suci Islam Ramadan, dengan penyembah berkumpul sekali lagi di Masjid Al-Aqsa yang dihormati untuk sembahyang. Walaupun ketakutan peperangan sedang berlangsung akan menyulut pergaduhan di Masjid Al-Aqsa yang dihormati, bulan ini sehingga sekarang berlalu dengan aman di bawah keselamatan Israel yang ketat.

“Banyak orang berfikir peperangan di sini adalah semula jadi,” katanya. “Tetapi apabila Jesus berada di Bethlehem, ia aman. Kami tahu orang di Gaza sedang menderita jadi kami bawanya dalam doa kami dan berdoa agar keamanan boleh kembali ke tanah ini,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.