Di Sudan, 72 kampung terbakar bulan lepas apabila api ‘digunakan secara tidak kira-kira sebagai senjata perang,’ kata kajian

(SeaPRwire) –   Kebakaran yang berpunca daripada pertikaian di Sudan telah memusnahkan atau merosakkan 72 kampung dan penempatan bulan lepas, kata sebuah kumpulan hak asasi UK pada Isnin, dengan menekankan penggunaan api sebagai senjata perang dalam konflik di negara itu.

Penyiasat daripada Sudan Witness, projek sumber terbuka yang dikendalikan oleh pertubuhan bukan untung Pusat Daya Tahan Maklumat, berkata lebih banyak kebakaran meletus bulan ini berbanding mana-mana bulan lain sejak perang meletus pada pertengahan April 2023. Bilangan itu juga menaikkan jumlah keseluruhan kebakaran di Sudan sejak permulaan pertikaian antara tentera Sudan dengan pasukan paramiliter saingan ke 201.

Analisis itu tidak memberikan sebarang maklumat mangsa akibat kebakaran.

Dalam peperangan di Sudan, pasukan sokongan pantas sering menggunakan api, membakar seluruh kampung terutamanya di kawasan barat Darfur Sudan.

Pusat Daya Tahan Maklumat berkata bilangan kebakaran meningkat terutamanya di utara dan barat el-Fasher, ibu negara Negeri Darfur Utara yang menghadapi serangan tidak lama lagi.

El-Fasher menyaksikan pertikaian hebat pada Jumaat antara tentera Sudan dan dan sekutu mereka. Sekurang-kurangnya 27 orang terbunuh dan puluhan cedera, kata Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, atau OCHA. Lebih 800 orang dipaksa berpindah.

Tentera udara Sudan melancarkan serangan udara sehari selepasnya yang mengenai hampir sebuah hospital kanak-kanak di el-Fasher, membunuh dua kanak-kanak dan penjaga, menurut Doctors Without Borders.

Dalam analisisnya, Pusat Daya Tahan Maklumat menganggarkan bahawa 31 penempatan – kampung dan bandar – dibakar bulan April, dengan kadar kemusnahan melebihi 50%.

“Kami telah mendokumenkan corak kebakaran berulang dan kerosakan berterusan ke atas penempatan di sekitar barat Sudan, besar dan kecil,” kata Anouk Theunissen, pengarah projek Sudan Witness dalam kenyataan media.

“Apabila kami melihat laporan pertikaian atau serangan udara berpadu dengan kelompok kebakaran, ia menunjukkan bahawa api digunakan secara tidak selektif sebagai senjata perang. Trend ini semakin memburuk dan terus menyebabkan pemindahan besar-besaran orang Sudan,” kata Theunissen.

Konflik Sudan bermula apabila ketegangan antara tentera Sudan dan RSF meletus menjadi pertikaian hebat di Khartoum, ibu negara negara itu pada April tahun lepas. Pertembungan dengan segera merebak ke bahagian lain Sudan, termasuk Darfur, yang menyaksikan serangan kejam.

Analisis Sudan Witness juga menyatakan bahawa dalam peperangan Sudan, kebakaran telah menimpa sekurang-kurangnya 51 penempatan orang terpaksa berpindah lebih daripada sekali.

Penyiasat dengan projek itu meneliti corak kebakaran merentasi negara yang dilanda peperangan dengan menggunakan media sosial, imej satelit dan data pemantauan api awam NASA.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.