Di Vienna, 2 potret Alexei Navalny dilukis di dekat monumen untuk tentara Soviet

(SeaPRwire) –   WIEN (AP) — Dua potret besar pemimpin pembangkang Alexei Navalny telah dicat pada hartanah milik keluarga bekas menteri luar negeri Czech di belakang tugu peringatan kepada askar Soviet di Vienna.

Potret-potret itu siap pada hari Rabu di dinding di belakang tugu itu, yang sudah dicat dengan warna-warna kebangsaan biru dan kuning selepas Rusia melancarkan serangan penuh skala terhadap Ukraine pada tahun 2022. Dinding itu milik Palais Schwarzenberg, milik keluarga bangsawan bekas Menteri Luar Negeri Czech Karel Schwarzenberg, yang meninggal dunia pada bulan November.

Tugu yang menggambarkan seorang askar Soviet dibina selepas tentera Soviet menawan Vienna pada tahun 1945. Austria, yang diilhak oleh Jerman Nazi pada tahun 1938, dibahagikan kepada zon pendudukan sehingga negara itu diberi kedaulatan penuh pada tahun 1955.

“Tugu itu memperingati mangsa diktator dan Tuan Navalny jelas mangsa diktator,” kata Maximillian Schaffgotsch daripada yayasan asas Schwarzenberg kepada Agensi Berita Austria.

Navalny, yang berjuang menentang rasuah rasmi di Rusia dan menganjurkan protes besar-besaran anti-Kremlin sebagai lawan paling sengit, meninggal dunia pada 16 Februari di koloni hukuman kutub di mana beliau menjalani hukuman 19 tahun penjara. Pegawai-pegawai telah menyatakan hanya bahawa beliau meninggal akibat sebab-sebab semula jadi.

Pasangan grafiti Austria Joel Gamnou melukis potret-potret itu. Jonathan Gamperl, separuh daripada pasangan itu, berkata bahawa “setakat ini kami hanya menerima maklumbalas positif.”

KSORS, kumpulan yang digambarkan oleh media Austria sebagai rapat dengan Kedutaan Rusia, membantah dalam satu kenyataan di Facebook bahawa dinding di belakang tugu kepada askar Soviet itu “disalahgunakan untuk tujuan politik.”

Peringatan sementara kepada Navalny bersebelahan dengan kedutaan telah dibuang dua kali dalam dua minggu yang lalu. Peguam negara Vienna sedang mempertimbangkan sama ada untuk membuka siasatan ke atas insiden-insiden itu, lapor APA.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.