DOD kata Tentera Laut AS, kapal milik Israel tidak ditujukan sasaran peluru berpandu Houthi

(SeaPRwire) –   Pentagon berkata pada Selasa bahawa kapal tentera laut Amerika Syarikat, USS Mason dan Central Park, sebuah kapal tangki milik Israel tidak ditujukan sasaran roket Houthi yang dilancarkan dari Yemen pada hujung minggu.

Roket-roket itu datang selepas lima penyerang bersenjata cuba merampas MV Central Park, sebuah kapal tangki milik Israel yang dioperasikan oleh Zodiac Maritime, di Laut Merah pada Ahad.

Kapal itu menghantar isyarat kecemasan dan pasukan daripada USS Mason, sebuah kapal perusak Amerika Syarikat, menanggapi. Lima penyerang bersenjata itu cuba melarikan diri dalam bot kecil mereka, tetapi pasukan Amerika Syarikat mengejar mereka dan menembak amaran, menyebabkan penangkapan mereka akhirnya.

Kira-kira 90 minit kemudian, sekurang-kurangnya satu – mungkin dua – peluru berpandu balistik dilancarkan dari Yemen dibawah kawalan Houthi dan jatuh kira-kira 10 batu nautika dari Mason ketika ia membantu kapal itu.

Kerajaan Yemen yang diiktiraf antarabangsa menyalahkan pemberontak Houthi yang disokong Iran atas serangan itu, walaupun pemberontak yang menguasai ibu negara, Sanaa, tidak mengakui sama ada rampasan atau serangan peluru berpandu itu.

Pentagon berkata lima penyerang bersenjata yang cuba merampas kapal berkaitan Israel itu kemungkinannya lanun Somalia dan bukan pemberontak Houthi.

Pada Selasa, Ryder memberitahu Jennifer Griffin dari CNN bahawa penilaian Pentagon ialah Mason dan Central Park tidak ditujukan sasaran roket Houthi.

Ryder tidak dapat berbicara mengenai sasaran sebenar dan merujuk soalan lanjut mengenai perkara itu kepada Houthi. Beliau tidak dapat mengesahkan sebarang tindakan ketenteraan Amerika Syarikat yang berpotensi terhadap Houthi.

“Saya tidak akan meramal atau meragui sebarang serangan udara yang mungkin kita lakukan di rantau ini selain untuk mengatakan kami akan melakukan apa yang perlu dilakukan untuk melindungi pasukan kami,” kata Ryder.

Serangan terbaru ke atas kapal komersial telah dilakukan oleh Houthi, dilihat sebagai sebahagian daripada peningkatan keganasan di rantau ini disebabkan peperangan Israel-Hamas. Pengangkutan laut secara beransur-ansur menjadi sasaran disebabkan oleh ancaman peperangan Israel-Hamas menjadi konflik serantau yang lebih besar – walaupun gencatan senjata telah menghentikan pertempuran dan Hamas menukar tawanan dengan tahanan Palestin yang dipegang Israel.

Zodiac Maritime pernah menjadi sasaran sebelum ini di tengah peperangan tahunan antara Iran dan Israel. Pada 2021, serangan drone yang dinilai oleh Amerika Syarikat dan negara Barat lain dilakukan oleh Iran telah membunuh dua anak kapal di atas tangki minyak Zodiac Mercer Street di lepas pantai Oman.

Rampasan Central Park datang selepas kapal kontena, CMA CGM Symi, milik billionair Israel lain diserang Jumaat oleh drone Iran yang disyaki di Lautan Hindi. Iran tidak mengakui melaksanakan serangan itu.

Awal November, Houthi merampas kapal pengangkut kenderaan laut yang juga berkaitan Israel di Laut Merah di luar Yemen. Pemberontak masih menahan kapal itu di bandar pelabuhan Hodeida.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.