Doktor kanan Korea Selatan letak jawatan ketika mogok doktor semakin meruncing

(SeaPRwire) –   Doktor senior di hospital-hospital utama di Korea Selatan memulakan penyerahan jawatan secara beramai-ramai Isnin untuk menyokong doktor-doktor praktis dan pesakit yang telah mogok selama lima minggu mengenai dorongan kerajaan untuk meningkatkan pengambilan pelajar perubatan secara mendadak.

Tindakan doktor senior ini mungkin tidak akan menyebabkan penurunan operasi hospital secara serta merta di Korea Selatan kerana mereka telah menyatakan akan terus bekerja walaupun selepas menyerahkan jawatan. Tetapi prospek untuk penyelesaian awal kepada impasse perubatan juga kabur, kerana tindakan doktor yang dirancang itu datang selepas Presiden Yoon Suk Yeol meminta rundingan dengan doktor sambil menyarankan kemungkinan pengurangan hukuman.

Kira-kira 12,000 doktor praktis dan pesakit telah menghadapi penggantungan lesen yang bakal kerana enggan menghentikan mogok, yang telah menyebabkan beratus-ratus pembedahan dan rawatan lain dibatalkan di hospital mereka.

Mereka menentang rancangan kerajaan untuk meningkatkan had pengambilan pelajar perubatan negara sebanyak dua pertiga, dengan menyatakan sekolah tidak mampu menangani peningkatan pelajar yang begitu mendadak dan ia akan menjejaskan perkhidmatan perubatan Korea Selatan pada masa hadapan. Tetapi pegawai-pegawai menyatakan lebih ramai doktor diperlukan dengan segera kerana populasi Korea Selatan semakin menua dan nisbah doktor kepada penduduk adalah antara yang terendah di kalangan negara maju.

Dalam satu mesyuarat dengan ketua parti pemerintah Han Dong-hoon pada Ahad, wakil profesor perubatan dan doktor di kira-kira 40 hospital universiti – di mana doktor praktis bekerja semasa latihan – menyatakan sokongan untuk doktor yang mogok, dengan menyatakan rancangan rekrutmen kerajaan “akan runtuhkan sistem perubatan negara kita,” kata Kim Chang-soo, ketua jawatankuasa kecemasan hospital universiti tersebut pada Isnin.

Kim memanggil gesaan Yoon sebagai langkah positif tetapi menyatakan pertikaian semasa antara doktor dan kerajaan tidak akan diselesaikan kecuali kerajaan menarik balik rancangan rekrutmen.

Beliau berkata doktor di universiti-universiti dijangka akan terus dengan rancangan awal untuk menyerahkan jawatan secara sukarela dan mengurangkan jam kerja kepada 52 jam seminggu – bilangan maksimum jam kerja yang sah seminggu. Pemerhati menyatakan doktor senior telah berhadapan beban kerja berlebihan selepas doktor praktis mereka meninggalkan hospital.

“Jika kerajaan mempunyai niat untuk menarik balik rancangan atau mempunyai niat untuk mempertimbangkannya, kami bersedia untuk membincangkan semua isu tertunggak dengan kerajaan sebelum awam,” kata Kim.

Kemudian pada Isnin, bilangan doktor senior tidak dinyatakan pergi ke hadapan dan menyerahkan jawatan, mengikut doktor yang terlibat dalam protes. Mereka berkata sesetengah doktor telah menyerahkan jawatan minggu lepas.

Selepas mesyuarat Ahad, Han meminta pejabat Yoon untuk “melayan dengan telus” isu penyerahan jawatan yang dirancang. Yoon kemudiannya meminta perdana menterinya untuk mengambil “langkah telus” untuk menyelesaikan pertikaian dan mencari perbincangan yang membina dengan doktor, mengikut pejabat Yoon.

Masih tidak jelas sama ada dan berapa cepat kerajaan dan doktor akan duduk untuk rundingan dan mencapai kemajuan. Beberapa pemerhati menyatakan kemungkinan pengurangan hukuman terhadap doktor yang mogok oleh kerajaan dan usahanya untuk berdialog dengan doktor mungkin berkaitan dengan pilihan raya parlimen bulan hadapan kerana gangguan operasi hospital akan kurang membantu calon parti pemerintah.

Doktor praktis yang mogok mewakili kurang daripada 10% daripada 140,000 doktor Korea Selatan. Tetapi di sesetengah hospital utama, mereka mewakili kira-kira 30% hingga 40% doktor, membantu doktor senior semasa pembedahan dan menangani pesakit dalam semasa latihan.

Kaji selidik awam menunjukkan majoriti rakyat Korea Selatan menyokong dorongan kerajaan untuk mewujudkan lebih ramai doktor, dan pengkritik menyatakan doktor, salah satu profesion bergaji tinggi, bimbang pendapatan akan rendah disebabkan peningkatan bilangan doktor.

Pegawai-pegawai menyatakan lebih ramai doktor diperlukan untuk menangani kekurangan doktor jangka panjang di kawasan luar bandar dan dalam bidang yang penting tetapi bergaji rendah. Tetapi doktor menyatakan pelajar baru yang direkrut juga cuba bekerja di kawasan ibu negara dan dalam bidang bergaji tinggi seperti pembedahan plastik dan dermatologi. Mereka menyatakan rancangan kerajaan juga mungkin menyebabkan doktor melakukan rawatan tidak perlu disebabkan persaingan yang meningkat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.