Doktor terkenal enggan masuk ke Jerman untuk konferens pro-Palestin

(SeaPRwire) –   BERLIN (AP) — Seorang pakar bedah terkenal British-Palestinian yang menawarkan perkhidmatan sukarela di hospital Gaza semasa minggu pertama peperangan mengatakan beliau tidak dibenarkan memasuki Jerman Jumaat untuk menghadiri satu persidangan pro-Palestinian — satu acara yang kemudian ditamatkan awal oleh pihak polis.

Dr. Ghassan Abu Sitta berkata beliau tiba di lapangan terbang Jumaat pagi sebelum ditahan di kawalan pasport, di mana beliau ditahan selama beberapa jam dan kemudian dimaklumkan bahawa beliau perlu kembali ke UK.

Polis lapangan terbang berkata beliau ditolak masuk kerana “keselamatan orang di persidangan dan ketenteraman awam,” kata Abu Sitta kepada Agensi Berita Associated Press melalui telefon. Tiada komen segera diperoleh daripada polis persekutuan Jerman.

Abu Sitta berkata larangannya berkuat kuasa sehingga Ahad, meliputi tempoh yang dirancang untuk persidangan Berlin yang akan dihadirinya, bertajuk Kongres Palestin. Persidangan itu bertujuan membincangkan pelbagai topik termasuk penghantaran senjata Jerman ke Israel dan solidariti dengan apa yang dikatakan penganjur sebagai perjuangan rakyat Palestin.

Polis Berlin kemudian berkata pada Jumaat petang mereka menamatkan acara itu, yang dihadiri sehingga 250 orang, pada hari pertamanya selepas satu siaran langsung ditayangkan mengenai seseorang yang dilarang terlibat dalam aktiviti politik di Jerman. Mereka enggan mengenal pasti individu itu, tetapi berkata mereka memutuskan selepas penilaian undang-undang untuk menamatkan kongres itu dan meminta semua yang hadir untuk meninggalkan tempat itu.

Penganjur menulis di rangkaian sosial X bahawa persidangan itu “dilarang oleh polis tanpa sebab.”

Jerman kekal antara pendukung kuat Israel, walaupun ketika kemarahan antarabangsa semakin meningkat terhadap kadar kematian rakyat Palestin di Gaza yang melampaui 33,000 orang.

Pegawai Jerman telah menekankan hak dan tanggungjawab Israel untuk mempertahankan diri sejak permulaan peperangan — walaupun nada mereka secara beransur-ansur berubah, dengan Canselor Olaf Scholz dan Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock semakin mengutuk keadaan kemanusiaan yang semakin memburuk di Gaza sambil mendesak Israel membenarkan lebih bantuan sampai ke wilayah itu.

Sejurus selepas serangan Hamas pada 7 Oktober, kerajaan Jerman melaksanakan larangan rasmi terhadap aktiviti atau menyokong Hamas.

Sejak peperangan meletus, Jerman mengetatkan banyak aktiviti pro-Palestinian dan demonstrasi, dengan pegawai menyatakan kebimbangan terhadap kemungkinan penghasutan antisemitisme atau anti-Israel.

“Pengguguran Dr. Abu Sitta oleh Jerman adalah tindakan penapisan autoritarian yang terdedah, lebih sesuai dengan dasar rejim otokratik seperti Arab Saudi dan China berbanding demokrasi yang menghormati hak asasi,” kata Sarah Leah Whitson, pengarah eksekutif Democracy for the Arab World Now atau DAWN yang berpangkalan di Washington, dalam kenyataan.

Abu Sitta, yang baru-baru ini menawarkan perkhidmatan sukarela dengan Doctors Without Borders di Gaza, pernah bekerja semasa konflik bersenjata di wilayah Palestin yang berulang kali, bermula pada akhir 1980-an semasa pemberontakan Palestin pertama. Beliau juga pernah bekerja di kawasan konflik lain termasuk Iraq, Syria dan Yemen.

Persidangan Jumaat itu dilihat dengan sangat berwaspada oleh pegawai Jerman sebelum bermula dan diberi pengawalan ketat.

Lebih awal pada Jumaat, jurucakap Kementerian Dalam Negeri Jerman Maximilian Kall berkata pihak berkuasa keselamatan persekutuan telah berhubung dengan rakan setempat mereka di ibu negara “mengenai soalan, misalnya, larangan masuk,” katanya. Beliau menambah tidak dapat memberikan butiran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.