Dokumen draf 2022 boleh dijadikan titik permulaan bagi perbincangan damai Rusia-Ukraine, kata Kremlin

(SeaPRwire) –   Kremlin berkata pada Jumaat bahawa draf perjanjian Rusia-Ukraine yang dibincangkan pada 2022 boleh berfungsi sebagai titik permulaan untuk rundingan prospektif untuk mengakhiri pertempuran yang telah berlarutan ke tahun ketiga.

Juru bicara Kremlin Dmitry Peskov berkata bahawa draf dokumen yang dibincangkan di Istanbul pada Mac 2022 boleh menjadi “asas untuk memulakan rundingan.” Pada masa yang sama, beliau menyatakan bahawa rundingan masa depan yang mungkin akan perlu mengambil kira “realiti baru.”

“Terdapat banyak perubahan sejak itu, entiti baru telah dimasukkan ke dalam perlembagaan kami,” kata Peskov dalam panggilan konferensi dengan wartawan.

Pada September 2022, Rusia menganeksasi empat wilayah Ukraine dalam langkah yang ditolak oleh Kyiv dan sekutu Baratnya sebagai tidak sah.

Kenyataan Peskov mengikuti komen Khamis, di mana beliau mengejek rundingan damai Ukraine yang dijadualkan Switzerland akan menjadi tuan rumah pada Jun, dengan amaran bahawa Moscow tidak akan menerima sebarang rancangan damai yang dipaksakan.

“Kami bersedia untuk kerja konstruktif, tetapi kami tidak akan menerima sebarang cubaan untuk memaksa kedudukan yang tidak berasaskan realiti,” kata Putin semasa mesyuarat di Moscow dengan Presiden Belarus Alexander Lukashenko, menambah bahawa draf Istanbul boleh berfungsi sebagai asas untuk rundingan.

“Kami boleh bekerja dengannya,” katanya.

Dokumen yang dibincangkan di Istanbul beberapa minggu selepas Rusia pada Februari 2022 dilaporkan mengandungi peruntukan untuk status neutral Ukraine dan menetapkan had pada angkatan bersenjatanya. Tiada persetujuan dicapai dan rundingan runtuh tidak lama selepas pusingan perbualan itu.

Rusia telah menolak formula keamanan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy yang akan memerlukan Moscow menarik balik tentera, membayar pampasan kepada Ukraine dan menghadapi tribunal antarabangsa untuk tindakannya.

Putin berulang kali menyatakan bahawa beliau menghantar tentera ke Ukraine pada Februari 2022 untuk melindungi kepentingan Rusia dan mencegah Ukraine menjadi ancaman keselamatan utama kepada Rusia dengan menyertai NATO. Kyiv dan sekutunya telah mengutuk kempen ketenteraan Rusia sebagai tindakan agresi yang tidak diprovokasi.

Putin telah bersumpah untuk meluaskan keuntungan Rusia di Ukraine, mendakwa bahawa mereka mempunyai kelebihan selepas kegagalan lawan Ukraine dan bahawa Ukraine dan Barat akan “lebih awal atau kemudian” terpaksa menerima penyelesaian atas terma Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.