Dominika menangkap 2 dalam pembunuhan penganimator Kanada, isterinya

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa sedang menyiasat pembunuhan seorang usahawan Kanada yang kaya dan rakannya yang memiliki eco-resort di pulau Caribbean timur Dominica.

Dua orang lelaki telah ditahan dan didakwa membunuh Daniel Langlois dan Dominique Marchand, pihak berkuasa mengumumkan dalam sidang akhbar Khamis.

Seorang lagi telah ditahan tetapi tidak didakwa, kata Jurucakap Polis Jeoffrey James, menambah siasatan masih berterusan.

“Kerja pasukan belum berakhir,” katanya. “Kami komited untuk melihat keadilan dijalankan dalam isu ini.”

Pihak berkuasa Dominica berkata mereka telah meminta penyiasat bebas untuk membantu siasatan dan analisis DNA dan forensik bukti yang dikumpul dan telah berhubung dengan .

Polis berkata mereka sedar tentang siasatan di Dominica dan bekerjasama rapat dengan rakan antarabangsa. Walau bagaimanapun, mereka berkata dalam kenyataan tidak mengulas mengenai siasatan jenayah khusus di bidang kuasa asing.

Dua lelaki yang didakwa dalam kes itu muncul di mahkamah Rabu tetapi tidak dikehendaki memasukkan plea, kata Sherma Dalrymple, Pengarah Pendakwaan Awam Dominica. Mereka kekal di penjara dan akan muncul di mahkamah pada bulan Mac, katanya.

Mayat mangsa ditemui minggu lepas dalam kereta yang terbakar, menurut polis, yang tidak mengenal pasti motif.

Media tempatan, merujuk kepada dokumen mahkamah, berkata salah seorang lelaki yang didakwa terlibat dalam pertikaian bertahun mengenai penggunaan jalan ke eco-resort pasangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.