Dua kanak-kanak meninggal dunia selepas menjalani prosedur perubatan rutin di hospital Kanada

(SeaPRwire) –   A is pausing scheduled tonsil and adenoid surgery for patients under 18 after two children who underwent the procedure died just after being discharged, officials said last week. 

McMaster Children’s Hospital in Hamilton, Ontario treated both patients, Hamilton Health Sciences said in a June 7 statement. One child passed away the day after their surgery, while the second died nine days after the procedure.

One died in May and the other in June. 

Dr. Devin Peterson, ketua pembedahan pediatrik di hospital itu, berkata jeda itu dibuat atas dasar berhati-hati dan pegawai hospital “sangat sedih” dengan kematian itu. 

“Ini adalah kejadian yang sangat jarang berlaku,” katanya dalam mesej video. 

Kematian itu tidak kelihatan berkaitan, kata pegawai. Punca kematian bagi kedua-dua pesakit belum ditentukan. 

The Canadian Society of Otolaryngology is considered a major surgery. 

“Risiko utama ialah pendarahan, yang boleh menjadi serius. Kira-kira 5% pesakit mengalami pendarahan selepas pembedahan (dan mungkin perlu kembali ke bilik bedah untuk menghentikan pendarahan),” kata kenyataan hospital itu.

Kebanyakan pendarahan berlaku tujuh hingga 10 hari selepas pembedahan, tetapi jarang berlaku selewat-lewatnya 17 hari selepas prosedur, katanya. 

Tahun lepas, hospital itu melakukan 584 pembedahan tonsil-sahaja pediatrik dengan pembedahan adenoid,” katanya. Kadar pesakit yang kembali ke jabatan kecemasan adalah sekitar 5.8%, setanding dengan kadar yang dijangkakan yang dilaporkan oleh The Canadian Society of Otolaryngology.

“Keselamatan pesakit adalah keutamaan paling penting di hospital kami dan kami hanya akan menyambung semula pembedahan yang dijadualkan setelah semakan selesai,” kata hospital itu. “Kami sedar bahawa ini adalah mesej yang sukar bagi pesakit dan keluarga kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.