Dua militan ISIS disyaki terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai tentera Iraq 2014 diserahkan kepada Baghdad

(SeaPRwire) –   Pasukan Kurdish-led yang disokong Amerika Syarikat telah menyerahkan dua ahli militan Kumpulan Negara Islam (IS) yang disyaki terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai askar Iraq pada tahun 2014, kata Syarikat Pemerhatian Syria untuk Hak Asasi Manusia Jumaat.

Laporan oleh Syarikat Pemerhatian Syria untuk Hak Asasi Manusia itu datang sehari selepas Perkhidmatan Intelijen Kebangsaan Iraq mengatakan ia telah membawa kembali ke negara itu tiga ahli IS dari luar Iraq. Perkhidmatan intelijen itu tidak memberikan butiran lanjut.

Kumpulan itu menangkap kira-kira 1,700 askar Iraq selepas menawan kampung halaman Saddam Hussein di Tikrit pada tahun 2014. Askar-askar itu cuba melarikan diri dari Kempen Speicher yang dahulu, pangkalan tentera Amerika Syarikat.

Sejurus selepas menawan Tikrit, IS memuat naik imej grafik ahli militan IS menembak dan membunuh askar-askar itu.

Farhad Shami, jurucakap Pasukan Demokratik Syria, berkata pasukan yang disokong Amerika Syarikat itu menyerahkan dua ahli IS kepada Iraq. Belum jelas di mana pihak berkuasa Iraq membawa suspek ketiga itu.

Pembunuhan Speicher 2014, dikenali sebagai pembunuhan Speicher, telah mencetuskan kemarahan di seluruh Iraq dan sebahagiannya telah menggerakkan penggerakan puak Syiah dalam perjuangan menentang IS, kumpulan ekstrimis Sunni.

Iraq telah selama beberapa tahun menjalankan perbicaraan dan kemudian menghukum mati puluhan ahli IS atas keterlibatan mereka dalam pembunuhan Speicher.

Syarikat Pemerhatian mengatakan dua ahli IS itu antara 20 orang yang ditangkap baru-baru ini dalam operasi bersama dengan gabungan pimpinan Amerika Syarikat di bandar utara Raqqa, pernah menjadi ibu negara khalifah yang diisytiharkan Kumpulan Negara Islam.

Walaupun tewas di Iraq pada tahun 2017 dan Mac 2019, ekstrimis ini sel-sel tidur masih aktif dan telah menjalankan serangan maut terhadap SDF dan pasukan kerajaan Syria.

Shami berkata kereta yang dimuatkan dengan bahan letupan dan dikendalikan oleh penyerang bunuh diri cuba malam Jumaat untuk menyerang kawalan tentera untuk Majlis Tentera Deir el-Zour, faksi majoriti Arab yang menjadi sebahagian daripada SDF, di kampung Syria timur Shuheil. Shami berkata apabila pengawal cuba menghentikan kereta itu, penyerang meletupkan diri membunuh tiga pejuang yang disokong Amerika Syarikat.

Tiada siapa yang segera mendakwa tanggungjawab serangan itu tetapi ia serupa dengan letupan sebelumnya yang dilaksanakan oleh militan IS.

SDF memegang lebih 10,000 ahli IS yang ditangkap di sekitar dua puluh empat kemudahan penahanan, termasuk 2,000 warga asing yang negara asal mereka enggan menerima mereka semula. Pasukan itu mengatakan pejuang kira-kira enam puluh kewarganegaraan memasuki Syria bertahun-tahun lalu dan ditangkap dalam pertempuran.

Pihak berkuasa Kurdish di timur laut Syria telah mengatakan mereka akan menjalankan perbicaraan terhadap tahanan IS, walaupun tidak jelas bila perbicaraan sedemikian akan bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.