Dua Warganegara Amerika Kedua Disahkan Mati Ditawan Hamas di Gaza

(SeaPRwire) –   Seorang Amerika kedua yang ditahan tebusan oleh Hamas di Jalur Gaza disahkan mati, telah mengetahui.

Judi Weinstein Haggai dan suaminya, kedua-duanya berusia 70-an dan berketurunan Israel Amerika, telah ditembak dan diambil tebusan dari komuniti mereka di Kibbutz Nir apabila pasukan yang diketuai oleh Hamas melancarkan serangan pengganas maut ke atas pada 7 Oktober.

Mereka hilang di padang-padang yang mengelilingi Kibbutz Nir Oz awal pagi itu dan tidak didengari sejak itu.

Pada Khamis, komuniti itu mengumumkan bahawa Haggai telah mati. Beliau adalah salah seorang daripada lapan warganegara Amerika yang ditahan tebusan oleh Hamas di Gaza.

Pengumuman itu datang hanya seminggu selepas komuniti itu mengatakan suami Haggai, Gad, telah mati. Beliau adalah tebusan Amerika pertama yang mati dalam konflik antara Israel dan Hamas.

Enam warganegara Amerika lain yang ditahan tebusan oleh Hamas termasuk Omer Neutra, 21; Itay Chen, 19; Sagui Dekel-Chen- 35; Edan Alexander, 19; Hersh Goldberg Polin dan Keith Samuel Siegel.

Pasangan itu ditinggalkan oleh anak-anak mereka, yang tinggal di Colorado, Singapura dan Israel.

Berikutan kematian Gad minggu lepas, Biden dan isterinya Jill Biden mengatakan mereka “terkejut”.

“Hari ini, kami berdoa untuk empat anak mereka, tujuh cucu, dan ahli keluarga lain dan berkabung berita tragis ini bersama mereka,” kata Biden dalam kenyataan.

Biden berkata beliau bercakap dengan anak perempuan pasangan itu melalui telefon semasa bertemu keluarga tebusan minggu lepas.

Beliau juga mengesahkan semula janjinya kepada keluarga bahawa “kami tidak akan berhenti bekerja untuk membawa mereka pulang.”

Mayat mereka disimpan oleh kumpulan pengganas itu.

‘ Yael Rotem-Kuriel dan Greg Norman menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.