Duta Israel ke PBB mengkritik Soros kerana derma kepada ‘kumpulan pro-Hamas’ yang menuntut penghancuran negara Yahudi

(SeaPRwire) –   Ahli aktivis kayaan kiri George Soros menghadapi kritikan hebat daripada duta Israel ke PBB kerana menyalurkan lebih $15 juta kepada rangkaian pertubuhan bukan kerajaan yang didakwa menyokong Hamas.

“Derma George Soros kepada pertubuhan yang menuntut penghancuran Negara Israel sebagai negara Yahudi adalah memalukan. Walau bagaimanapun, saya tidak hairan,” kata duta Israel ke PBB Gilad Erdan kepada Digital.

Hamas melancarkan serangan penuh skala ke Israel pada 7 Oktober, menyebabkan pembunuhan beramai-ramai 1,200 orang, termasuk lebih 30 warga Amerika. Hamas juga mengambil lebih 200 tebusan. Warga Amerika terdiri daripada orang awam yang diculik oleh entiti pengganas jihad itu.

“Selama bertahun-tahun, Soros telah menyokong dan memindahkan wang kepada pertubuhan menyokong BDS yang mahu mengasingkan Israel,” tambah Erdan, yang telah memimpin kempen diplomatik di PBB untuk menerangkan jenayah kemanusiaan Hamas. “Mereka tidak pernah berkaitan dengan keamanan sebenar atau apa-apa penyelesaian kepada konflik Israel-Palestin.”

BDS ialah singkatan untuk kempen Boikot, Pengasingan, Sanksi yang menyasarkan negara Yahudi. Parlimen Jerman dan Austria mengklasifikasikan BDS sebagai gerakan anti-Semit yang menyerupai boikot Nazi terhadap Jerman semasa fasa permulaan Holocaust.

Rachel Ehrenfeld, penulis “Agenda Soros,” berkata kepada Digital, “Sokongan kumpulan pro-Hamas, pro-Palestin di Amerika Syarikat tidak terhad kepada entiti asing. Ia juga datang secara terus dan tidak langsung daripada yayasan berpangkalan di Amerika Syarikat. Yayasan Soros dan Alexander iaitu Yayasan Masyarakat Terbuka (OSF) adalah antaranya.”

“Sebaik sahaja beliau menetap di Rumah Putih, Biden melantik Robert Malley sebagai wakil khasnya ke Iran,” menulis Ehrenfeld dalam bukunya. “Malley ialah bekas presiden dan CEO Kumpulan Krisis Antarabangsa yang disokong Soros berpangkalan di Brussels, yang seperti Soros, telah mengkritik Israel dan memuji Hamas.”

Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah telah menetapkan Hamas sebagai pertubuhan pengganas asing. Beberapa siasatan terkini mendakwa menunjukkan OSF menyalurkan dana yang besar kepada NGO anti-Israel yang sangat keras yang didakwa pro-Hamas.

Digital melaporkan pada Oktober mengenai dorongan Biden untuk berhubung dengan gerakan pengganas yang ditetapkan Amerika Syarikat iaitu Hamas dan Hezbollah berasaskan Lubnan.

“Ada banyak salah faham tentang mereka. … Saya bercakap dengan mereka dan rakan sekerja saya bercakap dengan mereka [Hamas], dan kini kita mungkin tidak bersetuju dengan mereka, tetapi mereka mempunyai kewarasan sendiri … tiada satupun daripada mereka gila,” kata Biden dalam “Budaya Perlawanan.”

New York Post menyatakan pada bulan lepas bahawa Soros telah menyalurkan lebih $15 juta kepada kumpulan yang anti-Israel dan .

OSF menyumbang $13.7 juta kepada Pusat Tides berpangkalan California, beberapa penerima tidak beruntungnya didakwa menjustifikasi penghapusan negara Yahudi.

Tides menyokong Projek Keadilan Adalah Illinois-berpangkalan, yang memaparkan gambar buldozer merobohkan pagar keselamatan Israel pada hari pembunuhan beramai-ramai Hamas dengan keterangan, “Penjajah Israel percaya mereka boleh mengurung dua juta orang selama-lamanya dalam penjara terbuka… tiada kurungan yang tidak dicabar.”

Apabila dipersoalkan dalam beberapa pertanyaan Digital sama ada empayar dermawan Soros iaitu OSF menganggap Hamas sebagai pertubuhan pengganas, seorang jurucakap OSF berpangkalan di London enggan menjawab.

Jurucakap OSF bagaimanapun berkata “Yayasan Masyarakat Terbuka sepenuhnya mengutuk serangan kejam terhadap warga Israel pada 7 Oktober. Kami berkabung atas nyawa yang hilang dan cedera serta mereka yang diambil tebusan dan keluarga mereka. Seperti ramai orang di seluruh dunia hari ini kami juga merasakan kesakitan yang sama untuk warga Palestin yang nyawa mereka kini hilang dalam bilangan yang meningkat secara tragis kerana konflik.”

Jurucakap OSF menambah, “Mesti ada pertanggungjawaban untuk jenayah perang dan pelanggaran undang-undang kemanusiaan yang berlaku.”

Apabila diminta mengenai dakwaan bahawa OSF menyalurkan dana kepada NGO pro-Hamas, jurucakap OSF menyatakan, “Mana-mana penerima dana kami mempunyai perspektif berbeza dan kerap tidak bersetuju antara satu sama lain, tetapi strategi pembiayaan kami, yang telah berkembang selama 20 tahun, ditujukan ke arah bekerja ke arah masa depan selamat di mana hak dan kebebasan dihormati.

“Terdapat undang-undang anti-pengganas Amerika Syarikat yang ketat yang menentukan organisasi mana yang asas seperti OSF boleh membiayai. Kami meluangkan banyak usaha untuk memastikan pematuhan sepenuhnya.”

Pada tahun 2007, Soros menulis rencana pendapat untuk Financial Times di mana dan kerajaan Israel kerana tidak mengakui Hamas sebagai kerajaan sah Wilayah Gaza.

OSF juga telah membiayai dua NGO progresif bernama Suara Yahudi untuk Keamanan (JVP) dan IfNotNow. Pada hari Hamas membunuh beramai-ramai 1,200 orang, JVP mengeluarkan kenyataan bahawa “sumber semua keganasan ini” adalah ” apartheid Israel dan pendudukan – dan kerjasama Amerika Syarikat dalam penindasan itu.”

Nama kumpulan Yahudi ini mengelirukan, pakar utama mengenai anti-Semitisme mendakwa. Yayasan Anti-Defamasi Yahudi menulis bahawa “Suara Yahudi untuk Keamanan (JVP) adalah kumpulan aktivis anti-Israel dan anti-Zionisme yang menganjurkan boikot Israel dan penghapusan Zionisme.”

Zionisme ialah falsafah pengasas negara Yahudi.

ADL menambah, “JVP tidak mewakili komuniti Yahudi arus perdana, yang dipandang sebagai berat sebelah kerana pengenalannya dengan Israel.” OSF telah menyalurkan sekurang-kurangnya $650,000 kepada kutipan JVP sejak 2017.

Menurut ADL, bab Detroit IfNotNow mengedarkan risalah yang menunjukkan imej paraglider, rujukan jelas kepada pengganas Hamas yang menyerang Israel sebagai sebahagian daripada kempen udara mereka untuk memusnahkan orang Yahudi. IfNotNow adalah salah satu kampanye terhadap Israel sejak 7 Oktober, menurut ADL. Laporan menyatakan IfNotNow menerima $400,000 daripada OSF Soros.

JVP, yang diasaskan di California, menyokong “March Kembali Agung” 2018 yang dirangsang Hamas, prakursor Oktober 7, yang merupakan siri cubaan oleh Palestin di Gaza untuk menyerang Israel dengan memecahkan pagar keselamatan sempadannya.

OSF menyediakan dana kepada NGO Yahudi samar yang misinya adalah untuk mengeksploitasi identiti Yahudi mereka untuk menukar penghinaan Israel (dan sokongan keganasan) menjadi kempen sosial dan politik yang betul, menurut pengkritik seperti Joshua Muravchik.

Menulis dalam majalah Yahudi Commentary, beliau menyatakan, “Menggunakan ‘identiti Yahudi’ mereka dalam menyerang Israel adalah métier JVP, boleh dikatakan tujuannya. Tepi penggunaan ini, seperti yang ditunjukkan oleh tweet SJP, adalah untuk menangkis dakwaan anti-Semitisme.”

Anak lelaki Soros, Alex, baru-baru ini mengambil alih kawalan kekayaan bapanya bernilai $25 bilion. Pada Jun, menteri diaspora dan kesetaraan sosial Israel Amichai Chikli berkata kepada Digital, “Ia kelihatan seperti anak lelaki itu menyerupai bapanya. Kami tidak mengharapkan anak lelakinya akan menjadi Zionis besar.

Digital menghubungi JVP, Pusat Tides dan IfNotNow untuk ulasan. Mereka tidak segera menjawab.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.