Eksekutif terdahulu menerima hukuman mati selepas meracun pengasas syarikat permainan video popular Cina

(SeaPRwire) –   Seorang bekas eksekutif di Yoozoo Games dijatuhkan hukuman mati pada Jumaat kerana meracuni pengasas syarikat permainan video popular China, yang mempunyai kaitan dengan Game of Thrones dan yang baru, “The Three-Body Problem”.

Xu Yao meracuni makanan pengasas syarikat Lin Qi pada Disember 2020 kerana pertikaian mengenai pengurusan perniagaan, Mahkamah Rakyat Wilayah Pertama Shanghai berkata.

Lin, yang berusia 39 tahun, meninggal dunia kira-kira 10 hari kemudian. Xu ditahan beberapa hari selepas kematian Lin.

Empat orang lain juga sakit tetapi tidak mati selepas Xu meracuni minuman di pejabat antara September dan Disember 2020 kerana pertikaian dengan dua daripada mereka, kata mahkamah dalam kenyataan.

Yoozoo memiliki hak filem untuk “The Three-Body Problem”, trilogi sains fiksyen terlaris China, dan Xu memimpin anak syarikat yang bertanggungjawab terhadap perniagaan berkaitan dengannya, menurut laporan media China.

Pada September 2020, syarikat itu memberi Netflix hak untuk menghasilkan adaptasi trilogi itu, lapor media negara China ketika itu.

Yoozoo, juga dikenali sebagai Youzu Interactive, membangunkan “Game of Thrones: Winter Is Coming”, berdasarkan siri TV.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.