EKSKLUSIF: Sen Blackburn meminta siasatan ke dakwaan pekerja agensi PBB tahan tebusan Israel

(SeaPRwire) –   EKSKLUSIF – , menuntut siasatan terhadap dakwaan bahawa pekerja agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang kontroversi menahan tebusan Israel sebagai tawanan oleh Hamas semasa serangan pada 7 Oktober ke atas Israel.

“Amerika Syarikat tidak akan membantu menyokong keganasan Hamas, dan laporan ini sekali lagi membuktikan mengapa perubahan mendalam perlu dibuat dalam UNRWA sebelum kami mempertimbangkan untuk memberikan satu dolar lagi kepada agensi itu,” Blackburn menulis dalam surat yang diperoleh oleh Digital dan dialamatkan kepada Duta Besar A.S. ke PBB Linda Thomas-Greenfield dan Pesuruhjaya Agung UNRWA Philippe Lazzarini.

“Ia sangat menghairankan bahawa, walaupun laporan sebegini banyak wujud, PBB nampaknya tidak berbuat apa-apa untuk menyiasat atau mencegah penyelewengan dana UNRWA oleh pengganas, dan UNRWA terus menafikan dakwaan setiap laporan berikutnya sebagai ‘tidak disahkan.'”

Blackburn meminta jawapan menjelang 18 Disember yang menangani laporan daripada wartawan Israel Almog Boker mengenai pekerja UNRWA yang didakwa menahan tebusan di rumahnya selama 50 hari dan butir-butir sebarang siasatan terhadap laporan itu, serta penjelasan mengenai “proses UNRWA untuk memastikan kemudahan-kemudahannya tidak digunakan untuk menyokong aktiviti pengganas,” antara lain.

Boker, seorang wartawan dengan Saluran 13 Israel, minggu lepas mendakwa di platform sosial X bahawa beliau telah mewawancara tebusan yang baru dibebaskan yang memberitahu beliau seorang . Beliau juga mendakwa seorang doktor Gaza – didakwa seorang pakar kanak-kanak – membantu menahan tebusan lain untuk Hamas.

“Salah seorang mangsa yang ditahan selama hampir 50 hari di loteng, mendedahkan beliau ditahan oleh seorang [pekerja UNRWA] – bapa kepada sepuluh orang anak,” tulis Boker. “Guru ini mengunci mangsa jauh, hampir tidak memberi makanan, dan mengabaikan keperluan perubatan … Ini bukanlah insiden berasingan; orang awam ini adalah pengganas,” tulis Boker. “Hadir pada pembunuhan beramai-ramai Sabtu, mereka kini didedahkan sebagai penting dalam menahan beratus-ratus orang, termasuk wanita dan kanak-kanak.”

UNRWA membantah dakwaan itu, memanggilnya “tidak disahkan” selepas Boker tidak segera menjawab permintaan mereka untuk maklumat tambahan, dengan berkata, “UNRWA dan entiti-entiti lain dalam PBB telah meminta wartawan itu untuk memberikan maklumat lanjut mengenai apa yang kami anggap sebagai dakwaan yang sangat serius. Walaupun permintaan berulang kali, wartawan itu tidak memberi respons.”

UNRWA telah menghadapi beberapa dakwaan, termasuk rasuah dan membantu Hamas secara terus, seperti yang dilaporkan oleh Reuters mengenai bekas pengetua sekolah UNRWA yang membantu membina roket untuk Jihad Islam semasa bekerja dengan agensi itu, serta pos daripada beberapa guru dan pentadbir UNRWA yang merayakan serangan 7 Oktober.

Agensi itu mendesak wartawan itu memberikan “penjelasan segera” terhadap dakwaan dan bahawa “dalam ketiadaan maklumat yang boleh dipercayai untuk menyokong dakwaan ini, UNRWA meminta wartawan itu segera memadam pos itu.”

Boker menyusul dengan pos di X selepas kenyataan UNRWA, menghempas agensi itu kerana memilih “untuk menyerang keterangan salah seorang tebusan.”

“Ini adalah respons yang saya berikan kepada mereka,” tulis beliau. “Ini bukanlah ‘dakwaan’. Ini adalah , seorang tebusan yang ditahan tawanan oleh Hamas. Maklumat tambahan akan datang. Semasa Hamas menahan 136 tebusan Israel di Gaza, saya tidak boleh berkongsi maklumat yang boleh membahayakan mereka atau mengenal pasti mangsa selamat.”

“Saya berharap UNRWA mengambil ini lebih serius daripada pencurian stok dan penyalahgunaan kemudahan awam untuk aktiviti pengganas oleh Hamas,” tambah beliau.

Pengarah Komunikasi UNRWA Juliette Touma memberitahu Digital bahawa agensi itu masih “sangat berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai apa yang merupakan dakwaan yang sangat, sangat serius,” dan menegaskan bahawa mereka tidak mendengar balik daripada wartawan itu.

Blackburn berasingan memberitahu Digital bahawa jika dakwaan itu terbukti benar, Amerika Syarikat mesti “segera memotong bantuan kepada organisasi yang bersimpati dengan pengganas ini.”

“Tidak satu sen wang cukai pembayar cukai A.S. patut pergi untuk membiayai UNRWA,” tegas Blackburn. “Kami telah mengetahui selama bertahun-tahun bahawa ini adalah . Ia menjadi jelas bahawa PBB terlibat dalam keganasan Hamas.”

Jumaat lepas, UNRWA juga mendapati dirinya dalam masalah apabila Tentera Pertahanan Israel memaparkan video tentera menemui apa yang kelihatan seperti puluhan roket, mortar dan bahan letupan lain yang disembunyikan di bawah kotak UNRWA di rumah kediaman.

Marcus Sheff, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Pemantauan Keamanan dan Kepelbagaian Budaya dalam Pendidikan di London, menghempas UNRWA dalam kenyataan kepada Digital, dengan berkata agensi itu bersalah atas “kerjasama” dalam “mencipta tanah subur untuk keganasan.”

“Bahan pengajaran yang dibrandkan dengan logo Agensi PBB yang dicipta oleh jabatan pendidikan UNRWA serta buku teks yang digunakan di sekolah-sekolahnya di Gaza mengajar kanak-kanak untuk membenci selama bertahun-tahun,” kata Sheff. “Ia tidak menghairankan seorang guru UNRWA terlibat dalam penculikan tebusan oleh Hamas memandangkan indoktrinasi harian yang dilakukannya setiap hari.”

“Amerika Syarikat mesti menyertai Jerman dan negara-negara Eropah lain menilai semula dan mengaitkan bantuan mereka kepada UNRWA sehingga ia menggunakan kurikulum alternatif yang menggalakkan keamanan dan toleransi, jika tidak serangan lain seperti 7 Oktober akan berlaku apabila pemimpin Hamas berjanji,” desak Sheff.

Minggu lepas, Jerman mengumumkan akan membekukan pembiayaan kepada UNRWA berikutan laporan bahawa kumpulan itu terlibat dalam beberapa kontroversi, termasuk penyebaran bahan antisemitik, menggalakkan keganasan dan bekas pelajar yang berkaitan dengan serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel, melaporkan National Review.

Presiden terdahulu Trump menarik balik pembiayaan A.S. kepada UNRWA pada 2018. Pentadbiran Biden dengan segera memulihkan wang kepada UNRWA, dan pada Julai 2022, mengumumkan ia telah memberikan lebih banyak daripada mana-mana organisasi lain di dunia.

Jurucakap UNRWA memberitahu Digital bahawa beliau belum mengetahui rancangan Blackburn berhubung panggilannya untuk siasatan terhadap dakwaan terhadap agensi PBB itu.

Digital’s Benjamin Weinthal contributed to this report.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.