Elon Musk berjanji akan membiayai cabaran undang-undang terhadap undang-undang benci kata Ireland, Conor McGregor menyokongnya

(SeaPRwire) –   Pemilik X telah berjanji akan mendanai cabaran undang-undang terhadap undang-undang benci ucapan Ireland yang dicadangkan dengan menyebut rancangan kontroversi itu “serangan besar terhadap kebebasan bersuara.”

Rancangan itu bertujuan menangani penghasutan kebencian dan ucapan benci dan dipromosikan oleh kerajaan Ireland sebagai cara untuk mengemaskini undang-undang semasa pada zaman internet. Undang-undang benci ucapan Ireland sekarang berasal dari tahun 1989 tetapi pengkritik mengatakan undang-undang itu akan menyekat kebebasan bersuara.

Musk, seorang yang menggambarkan dirinya sebagai “pengampu kebebasan bersuara mutlak,” berkata kebebasan bersuara adalah asas demokrasi.

“Anda perlu dapat menyatakan fikiran anda dalam konteks undang-undang: tanpa itu anda tidak mempunyai demokrasi sebenar,” kata Musk kepada media Ireland Gript.

“Kami juga akan membiayai yuran undang-undang warga Ireland yang mahu mencabar rancangan undang-undang, jadi kami akan pastikan jika terdapat usaha untuk menindas suara rakyat Ireland bahawa kami akan berusaha sedaya upaya untuk mempertahankan rakyat Ireland dan keupayaan mereka untuk bersuara.”

, Akta Pemergian ke Kekerasan atau Kebencian dan Kesalahan Benci, sudah melalui Dewan Rendah Ireland, tetapi tertangguh di Dewan Senat, dewan atas. Walau bagaimanapun, Helen McEntee, menteri keadilan Ireland, telah menekankan ia akan dilaksanakan tahun ini.

Rancangan undang-undang bertujuan mengkriminalisasi komunikasi atau tingkah laku yang “menghasut kekerasan atau kebencian terhadap kumpulan atau individu kerana mereka dikaitkan dengan ciri terlindungi.”

Ciri terlindungi yang disenaraikan dalam rancangan undang-undang termasuk asal negara atau etnik, serta “transgender dan jantina selain lelaki dan perempuan.”

Menurut banyak pengguna, undang-undang disengaja dibiarkan samar dan mencadangkan orang boleh dipenjara kerana mempunyai meme tertentu disimpan pada telefon mereka atau hanya disebabkan ditemui memiliki buku atau video yang dianggap politikal menyinggung.

Nate Hochman, seorang penulis staf bagi National Review, berkata rancangan undang-undang mewakili, “undang-undang paling radikal jenisnya yang pernah kita lihat di Barat.”

Musk berkata bahawa mempunyai kepentingan besar di Ireland kerana ibu pejabat Eropahnya terletak di Dublin. Kumpulan pelabur Musk membeli Twitter untuk $44 bilion pada 2022 dan menjadikannya syarikat persendirian.

“Kami mempunyai pejabat besar di Ireland, kehadiran besar di Ireland jadi kami jelas mempunyai kedudukan,” pemilik Tesla dan berkata.

“Perkara yang sebenarnya perlu kita risaukan adalah jika Parlimen Ireland meluluskan rang undang-undang yang mendefinisikan ucapan benci sebagai apa sahaja yang mereka fikir ucapan benci, orang harus sangat risau tentang itu,” kata Musk.

“Anda hanya terserah kepada pihak pemerintah dan birokrat manapun yang mereka letakkan dan mereka boleh hanya mendefinisikan sesuatu yang sebenarnya bukan ucapan benci sebagai ucapan benci hanya kerana mereka tidak suka.”

Berita cabaran undang-undang Musk dipuji dan disokong oleh pemain MMA Ireland Conor McGregor.

“Elon sokongan konsisten anda dalam isu ini benar-benar dihargai dan dihormati!” McGregor menulis di X.

“Kami, rakyat Ireland, tidak akan pernah menoleransi mana-mana rang undang-undang drakon/terkorup boleh diluluskan ke undang-undang di sini. Kami tidak akan menoleransi usaha untuk menyingkirkan kebebasan fikiran kami dan terlibat dalam perbincangan adil, jujur.

“Cubaan bodoh dan lemah untuk menyekat pendapat pembangkang ini adalah apa ini dan KAMI BERKATA TIDAK! Kami akan berjuang ini semua jika cuba didorong ke hadapan. Kami akan berjuang dan kami akan menang. Terima kasih Elon, seperti kami kata di Ireland, permainan adil!”

’ Danielle Wallace menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.