Empat jurugambar berita ditembak, cedera di selatan Mexico

(SeaPRwire) –   Pelaku tidak dikenal menembak empat jurugambar berita di bandar Mexico selatan yang dilanda keganasan Chilpancingo pada Selasa, pihak berkuasa berkata.

Pendakwa di negeri pantai Pasifik Guerrero berkata semua empat telah dibawa ke hospital, tetapi tidak menyatakan sama ada kecederaan mereka serius.

Semua jurugambar kelihatan bekerja untuk akhbar tempatan atau laman berita. Pendakwa negeri berkata mereka menganggap kes ini sebagai kes .

Kumpulan akhbar Tanpa Sempadan berkata serangan itu berlaku di luar kubu tentera tempatan, ketika jurugambar sedang kembali daripada menghadiri acara.

Penembakan itu datang hanya beberapa hari selepas tiga jurugambar diculik dan ditahan selama beberapa hari di Taxco, juga di negeri Guerrero. Mereka kemudian dibebaskan, dan tiada maklumat mengenai motif penculikan mereka.

Guerrero telah menjadi tapak pertempuran kuasa antara sekitar dua belas kumpulan penjenayah dan kartel dadah.

Penembakan dan penculikan menandakan beberapa serangan besar-besaran terhadap jurugambar di satu tempat di Mexico sejak satu hari awal 2012, apabila mayat tiga jurugambar berita ditemui dalam beg plastik di terusan di bandar pantai Teluk Veracruz. Pembunuhan itu disalahkan kepada kartel yang pernah kuat .

Awal bulan ini, jurugambar untuk akhbar bandar sempadan Mexico Ciudad Juárez ditemui ditembak mati di keretanya. Kematiannya merupakan kes kelima seorang jurugambar dibunuh di Mexico sejak awal 2023.

Dalam tempoh lima tahun sahaja, Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan mendokumenkan pembunuhan sekurang-kurangnya 54 jurugambar .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.