Erdogan mengalami kegagalan selepas pembangkang melihat peningkatan besar di kawasan bandar

(SeaPRwire) –   Parti Pembangkang utama Turki membuat keuntungan besar di kawasan bandar di negara itu pada Ahad, memberikan tamparan kepada Presiden berpengalaman Recep Tayyip Erdogan yang mahu menguasai semula kawasan tersebut.

Menurut Agensi Berita Negara Anadolu, , atau CHP, memenangi perbandaran di hampir separuh daripada 81 wilayah Turki.

Datuk Bandar Istanbul semasa Ekrem Imamoglu dari CHP, mendahului dengan margin yang luas di bandar terbesar dan pusat ekonomi Turki, dengan lebih 80% kotak undian dikira.

Mansur Yavas, datuk bandar ibu negara, Ankara, mempertahankan kerusi beliau dengan perbezaan menakjubkan 25 mata ke atas pesaingnya, mengikut keputusan.

Secara keseluruhannya, CHP mendapat 37% undian seluruh negara, berbanding 36% untuk parti presiden, menandakan kemenangan pilihan raya terbesar CHP sejak Erdogan berkuasa dua dekad lalu.

Undian ini merupakan ujian penting kepopularan Erdogan apabila beliau mahu menguasai semula kawasan bandar utama yang dimenangi pembangkang pada . Kemenangan CHP di Ankara dan Istanbul pada 2019 telah menghancurkan aura ketakterkalahan Erdogan.

Medan pertempuran utama bagi presiden Turki berusia 70 tahun ini ialah Istanbul, bandar berpenduduk 16 juta orang di mana beliau dilahirkan dan dibesarkan dan di mana beliau memulakan kerjayanya sebagai datuk bandar pada 1994.

Keputusan ini memberikan semangat kepada pembangkang, yang ditinggalkan terbahagi dan terhumban selepas kekalahan kepada Erdogan dan Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) berfahaman Islam yang memerintahnya pada pilihan raya presiden dan parlimen tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.