EU, Britain dan Sepanyol kata kemajuan penting dibuat dalam rundingan mengenai status Gibraltar pasca Brexit

(SeaPRwire) –   MADRID (AP) — Menteri luar negeri British dan Sepanyol berkata satu pusingan perbualan baru yang diadakan Jumaat mengenai status wilayah dipertikai Gibraltar berikutan Britain meninggalkan Kesatuan Eropah adalah produktif dan kemajuan yang signifikan telah dicapai.

Perjumpaan itu antara , dan Timbalan Presiden Suruhanjaya Eropah Maros Sefcovic di Brussels. Ketua Menteri Gibraltar Fabian Picardo juga menghadiri. Ini merupakan kali pertama wakil-wakil dari empat kawasan itu datang bersama-sama untuk perbualan mengenai isu ini.

Dalam kenyataan selepas mesyuarat, pihak-pihak berkata “perbincangan berlangsung dalam suasana yang konstruktif, dengan kemajuan yang signifikan dicapai.

“Garis-garis dasar politik umum telah dipersetujui (pada), termasuk mengenai lapangan terbang, barang dan mobiliti. Perundingan akan diteruskan dalam minggu-minggu akan datang untuk menyempurnakan Perjanjian EU-UK,” tambahnya.

Semua pihak berazam untuk mencapai persetujuan sebelum pilihan raya Eropah pada Jun.

Britain meninggalkan Kesatuan Eropah pada 2020 dengan hubungan antara Gibraltar dan blok itu belum diselesaikan. Perbualan mengenai perjanjian untuk memastikan orang dan barang dapat terus mengalir merentasi sempadan Gibraltar-Sepanyol telah membuat kemajuan yang perlahan dalam 19 pusingan perundingan sejauh ini, tetapi kedua-dua pegawai Sepanyol dan UK baru-baru ini menyatakan optimisme mengenai persetujuan.

Dalam referendum Brexit Britain 2016, 96% pengundi di Gibraltar menyokong kekal dalam EU. Wilayah kecil di hujung selatan Sepanyol ini bergantung besar pada akses ke pasaran EU untuk 34,000 penduduknya.

Gibraltar diserahkan kepada Britain pada 1713, tetapi Sepanyol telah mengekalkan tuntutan kedaulatannya sejak itu. Hubungan mengenai Batu, seperti yang disebut secara popular dalam bahasa Inggeris, telah mengalami naik turun sepanjang abad.

Satu isu utama adalah siapa yang mengawal lapangan terbang Gibraltar, yang di bawah perjanikan pergerakan bebas akan menjadi sempadan luaran EU. UK dan Gibraltar telah menentang desakan Sepanyol agar pegawai sempadan Sepanyol ditempatkan di lapangan terbang itu, yang juga menjadi rumah kepada pangkalan Tentera Udara Diraja.

Pejabat Luar Negeri British berkata Khamis bahawa walaupun tidak menjangkakan persetujuan akhir Jumaat, “mendapatkan tokoh-tokoh politik kanan dari UK, Suruhanjaya Eropah, Sepanyol dan Gibraltar dalam satu bilik adalah signifikan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.