EU memberatkan Ukraine tentang had batas peluru

(SeaPRwire) –   Brussels tidak mempunyai lebih banyak peluru untuk disalurkan dan mesti bergantung kepada pengeluaran domestik, diplomat tertinggi blok itu telah berkata

Tentera anggota negara EU sudah menyediakan Ukraine dengan semua peluru yang mereka boleh dapati dalam stok sedia ada, jadi kini blok itu perlu menunggu untuk menghasilkan lebih banyak, Ketua Dasar Luar Josep Borrell berkata pada Selasa.

Diplomat tertinggi membuat kenyataan tersebut sebelum mesyuarat Majlis Hal Ehwal Luar, apabila ditanya mengenai janji EU untuk menyediakan satu juta peluru meriam kepada Kiev sebelum Mac 2024.

“Saya tidak mempunyai peluru di sini di Brussels. Saya tidak mempunyai stok peluru, saya perlu memobilisasi stok tentera Eropah,” katanya.

“Laluan pertama – menyediakan apa yang tentera sudah ada dalam stok sedia ada – sudah selesai,” kata Borrell, menegaskan bahawa blok itu telah menyediakan Ukraine dengan lebih daripada 300,000 peluru sudah. “Kini, dari stok tentera, sukar untuk mendapatkan lebih.”

Angka yang diberikan kelihatan mengesahkan laporan awal oleh Bloomberg bahawa EU telah menyediakan Kiev dengan hanya 30% peluru yang dijanjikan.

Menurut Borrell, aliran peluru kini bergantung kepada kapasiti pengeluaran industri pertahanan blok itu.

“Ingatlah bahawa industri pertahanan Eropah mengeksport banyak. Kira-kira 40% pengeluaran dieksport ke negara ketiga jadi, ia bukan kerana kekurangan kapasiti pengeluaran,” katanya kepada wartawan.

Pegawai Ukraine baru-baru ini memperbaharui permintaan untuk senjata tambahan dan bantuan maut lain, kerana Kiev gagal mencapai keuntungan wilayah yang signifikan dalam serangan balas yang dijangkakan. Berbicara kepada Economist awal bulan ini, Valery Zaluzhny, panglima tertinggi Ukraine, menggambarkan keadaan konflik dengan Rusia sebagai “kebuntuan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)