EU merancang menangani perubahan iklim dikuburkan susulan protes para petani di seluruh Eropah

(SeaPRwire) –   Rancangan besar untuk memerangi perubahan iklim dan melindungi alam sekitar secara lebih baik di 27 negara Kesatuan Eropah telah ditangguhkan secara tidak terbatas Isnin berikutnya protes petani yang melanda benua itu mempengaruhi politik menjelang pilihan raya Parlimen EU Jun.

Negara anggota sepatutnya memberi kelulusan muktamad kepada rang undang-undang itu Isnin selepas berbulan-bulan perbincangan melalui labirin institusi EU. Tetapi apa yang sepatutnya menjadi tandatangan karet telah kini mungkin disimpan selamanya.

“(Rancangan) berada dalam kedudukan yang sangat sukar pada masa ini dan dengan pilihan raya Eropah yang akan datang, tidak akan mudah untuk keluar dari kedudukan ini,” kata Menteri Iklim Belanda Rob Jetten. Rancangan Pemulihan Alam Semulajadi merupakan bahagian penting dari Green Deal Eropah EU yang cuba untuk menubuhkan sasaran iklim dan kepelbagaian biologi paling berani di dunia dan membuat blok itu merujuk global kepada semua .

Rang undang-undang bertujuan untuk Eropah menjadi benua pertama bebas iklim menjelang 2050, meminta perubahan jangka pendek dan pengorbanan daripada semua bahagian masyarakat untuk menuai manfaat dalam satu generasi.

“Jika anda mahu mencapai netraliti karbon, anda juga perlu melihat dalam perspektif yang lebih luas melindungi kepelbagaian biologi, memperkukuhkan alam semula jadi di Eropah,” kata Jetten, menekankan bahawa inisiatif seperti itu perlu.

Walaupun rancangan itu mempunyai laluan kasar melalui proses kelulusan yang rumit EU, versi yang dikurangkan sepatutnya melalui undian akhir.

Di bawah peraturan undian yang rumit, di mana majoriti berkelayakan mewakili 15 daripada 27 negara ahli dan 65% penduduk diperlukan, ia telah lama dipikir bahawa ambang itu selamat, sehingga Isnin.

“Sepertinya kita tidak mempunyai majoriti berkelayakan lagi kerana … Hungary telah menukar undiannya. Kita perlu memahami mengapa mereka melakukan itu,” kata Alain Maron, menteri iklim wilayah Belgium, yang mengetuai mesyuarat menteri alam sekitar EU.

Perubahan hati itu mengikuti minggu-minggu protes tidak berhenti dari petani di seluruh blok yang mendakwa bahawa timbunan undang-undang alam sekitar yang mengawal cara mereka bekerja sedang memaksakan mereka ke arah kebankrapan pada masa ketika keselamatan makanan dan kemandirian menjadi penting semula kerana peperangan Rusia di Ukraine sedang berlangsung.

“Ini sangat penting untuk mengekalkan fleksibiliti bagi negara anggota,” kata Aniko Raisz, menteri alam sekitar Hungary pada Isnin. Apabila ditanya sama ada negaranya boleh menukar pendiriannya semula, Raisz berkata dia “tidak boleh berjanji apa-apa”, sambil menekankan kepentingan sektor pertanian di seluruh Eropah.

“Kita perlu realistik dan kita perlu mengambil kira semua sektor ini,” katanya.

Penangguhan Isnin adalah pengalahan EU terbaru sebagai tindak balas kepada protes yang mempengaruhi kehidupan harian puluhan juta warga EU dan menelan kos berpuluh-puluh juta euro akibat kelewatan pengangkutan. Yang lain termasuk menangguhkan undang-undang mengenai peraturan racun lebih ketat, melonggarkan pemeriksaan dan kawalan ladang, dan keperluan untuk membiarkan sebahagian tanah tidak digunakan.

Di bawah rancangan itu, negara anggota perlu memenuhi sasaran pemulihan untuk habitat dan spesies tertentu, untuk menutup sekurang-kurangnya 20% kawasan darat dan laut rantau ini menjelang 2030. Tetapi pertengkaran mengenai pengecualian dan klausa fleksibiliti membenarkan ahli mengelakkan peraturan merosakkan rundingan.

Bulan lepas, rang undang-undang itu diluluskan di Parlimen dengan undian 329-275 selepas Parti Rakyat Demokratik Kristian Pusat Eropah memutuskan untuk mengundi terhadapnya. Ahli alam sekitar dan kumpulan Hijau berada dalam keghairahan, memikir ia adalah halangan terakhir.

Walaupun kemarau, banjir dan gelombang haba yang melanda banyak kawasan, penangguhan sebarang undian menandakan kemungkinan jeda tindakan alam sekitar untuk melindungi daya saing ekonomi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.