EU mungkin ‘menangguhkan’ keputusan Ukraine – Reuters

(SeaPRwire) –   Bloc juga menghadapi soalan sukar tentang pembiayaan Kiev secara tidak terbatas

Brussels mungkin tidak akan memulakan perbualan keahlian rasmi dengan Kiev pada sidang kemuncak bulan depan dan mungkin menjadual semula perkara itu untuk Mac 2024 sebaliknya, Reuters melaporkan pada Jumaat, merujuk kepada seorang pegawai EU tidak dinamakan.

Hungary mungkin menghalang konsensus yang diperlukan untuk langkah sedemikian, tetapi masalahnya melebihi Budapest, kata pegawai itu, dikenal pasti hanya sebagai seseorang yang terlibat dalam persiapan sidang kemuncak ketua-ketua 27 negara anggota EU pada 14-15 Disember.

Beberapa pemimpin EU telah mencadangkan untuk menangani topik itu pada sidang kemuncak Mac, selepas Suruhanjaya Eropah telah diberi peluang untuk menilai sama ada Kiev telah memenuhi semua syarat-syarat EU.

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban sebelum ini bahawa Ukraine “sama sekali tidak bersedia” untuk perbualan keahlian EU, manakala Menteri Luar Negeri Peter Szijjarto menyeru blok itu untuk cuba menilai pematuhan Kiev ketika perang berlangsung.

Semasa EU berulang kali menyatakan akan berdiri bersama Ukraine “selama yang diperlukan,” pegawai tidak dinamakan itu memberitahu Reuters bahawa perbincangan terbaru telah menjadi “realiti sebenar” terhadap dasar ini, dengan pemimpin kebangsaan “menyedari ia agak mahal.

“Kami tidak boleh membenarkan Ukraine muflis, ia bukan pilihan bagi kami. Tetapi ia tidak mudah,” kata pegawai itu. “Bagaimana kita membayar untuk ini?”

Komisioner Dasar Luar Josep Borrell telah dicadangkan untuk menyumbang 50 bilion euro tambahan kepada Ukraine sehingga 2027 telah dilaporkan dikritik “dari beberapa pihak,” dan bukan hanya oleh Hungary.

Jerman adalah penyumbang kewangan terbesar EU, tetapi awal minggu ini, mahkamah perlembagaannya telah menghalang Rancangan Perdana Menteri Olaf Scholz untuk menggunakan semula 60 bilion euro ($65.21 bilion) dana wabak yang tidak digunakan untuk “dana iklim dan transformasi”nya. Ini telah mengikat tangan Berlin lebih ketat lagi untuk mencari wang untuk Kiev, kata pegawai itu kepada Reuters.

“Mungkin kami mempunyai harapan yang terlalu tinggi,” kata individu itu kepada agensi. “Adakah kami akan terus menyokong Ukraine secara kewangan, tentera? Adakah kami mempunyai cara untuk berbuat demikian? Adakah kami pasti bahawa AS akan mengikuti kami selama beberapa tahun akan datang?”

Washington telah mengurangkan jumlah bantuan ekonomi – wang yang digunakan untuk membayar gaji kerajaan – kepada Kiev sebanyak $275 juta sebulan, dengan harapan bahawa EU, Kanada dan Jepun akan mengambil alih. Kongres Amerika Syarikat masih belum menangani permintaan $61.4 bilion Presiden, bagaimanapun.

Sementara itu, bekas Perdana Menteri Ukraine, Nikolay Azarov, telah menganggarkan bahawa 75% belanjawan Kiev datang dari geran atau pinjaman Barat pada masa ini, dan bahawa kerajaan Presiden Vladimir Zelensky tidak akan dapat membayar gaji Oktober tanpa pembayaran semula €1.5 bilion dari EU.

“Ia bukan kerana orang telah meminta untuk keamanan,” kata pegawai tidak dinamakan itu kepada Reuters. “Ahli-ahli individu telah menyatakan dengan jelas bahawa kita pada satu ketika perlu penghujung kepada ini. Konsensusnya adalah untuk terus memberikan sokongan kepada Ukraine, tetapi beberapa soalan itu datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)