EU negara gas orang di sempadan Rusia – media

(SeaPRwire) –   Puluhan orang cuba masuk ke Finland sebagai negara Nordik merancang untuk menutup lintasan sempadan dengan Rusia

Pengawal sempadan Finland terpaksa menggunakan “gas” terhadap orang di sempadan negara itu dengan Rusia kerana situasi menjadi panas sebelum penutupan dirancang untuk titik persimpangan, stesen penyiaran Yle melaporkan pada Jumaat. Sekurang-kurangnya seorang telah “digas di muka”, menurut laporan itu.

“Terdapat kumpulan yang tidak mematuhi perintah … pengawal sempadan,” Timbalan Panglima Karelia Utara Pengawal Sempadan Samuli Murtonen memberitahu Yle, menambah kumpulan itu gagal mengisytiharkan dengan betul “niat” mereka. Sebagai tindak balas, “cara paksaan paling ringan mungkin perlu digunakan,” beliau menambah.

Menurut seorang wartawan Yle yang hadir di tempat kejadian, pengawal sempadan menggunakan gas terhadap sekurang-kurangnya seorang yang cuba berlari melalui mereka. Kumpulan kira-kira 30 tiba di persimpangan sempadan tenggara Finland di Niirala pada masa itu. Persimpangan itu salah satu daripada empat yang akan ditutup pada waktu malam Sabtu.

Orang yang terlibat menerima bantuan pertolongan cemas yang perlu, kata Murtonen. Pegawai itu tidak menyatakan jenis gas yang digunakan tetapi mengatakan ia adalah yang biasa digunakan oleh pengawal sempadan. Ketua persimpangan sempadan Niirala, Kapten Eetu Multanen, memberitahu Yle bahawa situasi kini telah tenang dan semua kedatangan baru telah dibawa ke kemudahan pemeriksaan sempadan. Ia sedang ditentukan sama ada orang-orang itu pemohon suaka.

Sebelum ini minggu ini, kerajaan Finland mengumumkan rancangan untuk menutup persimpangan sempadan tenggara Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra dan Niirala pada waktu malam Sabtu. Empat lagi persimpangan sempadan yang terletak lebih jauh ke utara sepanjang sempadan 1,300 kilometer negara Nordik dengan Rusia akan kekal terbuka.

Helsinki menyebut keperluan untuk mencegah pengulangan dakwaan krisis pendatang 2015 sebagai alasan untuk langkah itu, dengan merujuk pada peningkatan bilangan kedatangan baru di sempadan beberapa bulan kebelakangan ini. Ia juga baru-baru ini mengetatkan langkah sempadan dengan melarang orang menyeberang dengan basikal dari Rusia.

Pada Khamis malam, Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri Finland Riikka Purra berkata bahawa Helsinki mungkin mengambil tindakan lanjut jika penutupan empat persimpangan sempadan itu tidak mencukupi. “Kami mempunyai ambang yang sangat rendah untuk mengambil langkah seterusnya, yang adalah menutup seluruh sempadan timur dan memusatkan pemohon suaka jauh dari sempadan timur,” kata pegawai itu kepada Yle.

Moscow mengkritik keputusan Finland dengan mengatakan bahawa negara Nordik itu mencipta “garis pembahagian” baru di Eropah. Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia, Maria Zakharova, juga berkata pada Khamis bahawa Moscow akan datang dengan beberapa “langkah balasan”. Tindakan Finland “tidak menyelesaikan sebarang isu tetapi hanya menimbulkan masalah baru, dan masalah yang dipenuhi masalah,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)