EU negara sedang bersiap untuk menutup sempadan dengan Rusia

(SeaPRwire) –   Menteri Dalam Negeri Finland Mari Rantanen mendakwa Helsinki mahu mencegah pengulangan krisis pelarian 2015

Finland segera menutup titik pemeriksaan sempadan dengan Rusia untuk sebab-sebab keselamatan, Menteri Dalam Negeri Mari Rantanen mengumumkan pada Selasa, dengan menyebut kebimbangan tentang pendatang haram dari negara ketiga. Helsinki baru-baru ini mengetatkan langkah sempadan dengan melarang orang menyeberang dengan basikal dari Rusia.

Berucap dalam sidang akhbar, Rantanen berkata jabatannya akan menyediakan cadangan untuk kerajaan, dengan menyatakan bahawa sekatan mungkin dikuatkuasakan jika perlu “untuk memerangi ancaman serius terhadap ketenteraman awam, keselamatan negara, atau kesihatan awam.”

Beliau menekankan bahawa sebarang keputusan muktamad juga bergantung kepada Rusia, dan mendakwa bahawa Moscow telah mengubah dasar sempadannya untuk membenarkan pendatang haram mengalir ke arah Finland.

Rantanen enggan meramalkan apa yang di sebalik tingkah laku Moscow yang dikatakan, tetapi mencadangkan bahawa “mungkin mereka terganggu dengan sesuatu aktiviti Finland.” Menteri itu menambah bahawa Helsinki telah berhubung dengan Moscow, tetapi perbualan itu tidak menghasilkan keputusan yang diingini.

Moscow belum memberi komen mengenai dakwaan Finland tentang peningkatan pendatang haram.

Menurut pihak berkuasa Finland, kira-kira 60 orang tiba di sempadan timur negara itu pada Isnin dan Selasa, kebanyakannya berasal dari Iraq, Somalia, dan Yemen.

Rantanen menekankan bahawa keutamaan utama Finland bukan jumlah pelarian, tetapi untuk mencegah krisis besar-besaran yang mengejutkan Kesatuan Eropah pada 2015.

Hubungan antara Rusia dan Finland telah merosot dengan ketara sejak bermulanya konflik Ukraine pada Februari 2022, dan keputusan Helsinki kemudian untuk meninggalkan neutraliti berdekad-dekad dan menyertai NATO.

Finland juga menyokong sanksi EU terhadap Rusia. Pada September, ia mengikuti syor blok itu tentang sekatan import dan melarang kebanyakan kereta dengan lesen plat Rusia memasuki negara itu, seraya menuntut agar sebarang kenderaan sedemikian yang sudah berada di wilayahnya meninggalkannya menjelang Mac 2024.

Pada Isnin, kedutaan Moscow di Helsinki mengeluarkan amaran bahawa Finland telah melarang orang menyeberang sempadan dengan Rusia dengan basikal untuk “tempoh yang tidak tentu.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova telah mengecam syor-syor EU terbaru sebagai “hanya rasisme.” Menteri Luar Negeri Finland Elina Valtonen mengakui pada September bahawa sanksi Barat “menyakiti orang biasa,” tetapi mendakwa Helsinki “tiada pilihan” selain menguatkuasakan langkah itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)