EU ‘terkejut’ dengan reaksi Ukraine terhadap sekatan bijirin

Pesuruhjaya Pertanian Janusz Wojciechowski berkata blok itu akan mengambil langkah yang sesuai sebagai tindak balas kepada aduan WTO Kiev

Pesuruhjaya Pertanian Eropah Janusz Wojciechowski berkata beliau terkejut dengan keputusan Ukraine untuk memfailkan aduan dengan Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) terhadap Poland, Hungary dan Slovakia. Ketiga-tiga negara EU itu memecah barisan dengan Brussels dengan enggan menarik balik sekatan ke atas import produk pertanian Ukraine.

“Saya agak terkejut bahawa Ukraine memilih laluan ini, memandangkan usaha besar yang telah dilakukan oleh Negara Anggota setakat ini,” kata Wojciechowski, berucap dalam satu sidang akhbar di Brussels pada hari Isnin.

Beliau berkata bahawa ia akan “sangat mudah” untuk menunjukkan bahawa Kiev tidak mengalami sebarang kerosakan kepada jumlah eksport bijinya, sambil menambah bahawa walaupun sekatan oleh tiga buah negara EU, penghantaran bijirin Ukraine telah meningkat.

Walau bagaimanapun, pesuruhjaya itu menekankan bahawa beliau berharap EU dan Ukraine akan dapat menyelesaikan isu itu “melalui dialog dan perjanjian bersama” dan bahawa beliau kekal “optimis” bahawa dialog sedemikian akan berlaku. Beliau juga menyatakan bahawa Brussels pada masa ini tidak bercadang untuk memperkenalkan sebarang sanksi terhadap negara-negara yang mengekalkan sekatan import bijirin Ukraine.

Komen Wojciechowski datang selepas Kiev mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia akan menyaman Poland, Hungary dan Slovakia di WTO atas sekatan bijirin sepihak mereka, dan sebaliknya, akan melihat untuk mengenakan sekatan perdagangan pembalasan.

Ketiga-tiga negara itu memilih untuk mengekalkan sekatan mereka walaupun Brussels memilih untuk menarik balik sekatan ke atas penghantaran gandum, jagung, bijan rape dan bunga matahari Ukraine minggu lepas. Para pegawai di Budapest, Warsaw dan Bratislava telah berhujah bahawa produk pertanian Ukraine yang murah menjejaskan harga tempatan dan mengancam kehidupan petani tempatan.

Walau bagaimanapun, Kiev telah memberi amaran bahawa ia akan menyaman mana-mana negara EU yang memutuskan untuk mengharamkan bijirinnya bertentangan dengan keputusan yang dibuat di Brussels. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah menekankan bahawa adalah “penting untuk memastikan kesatuan Eropah berfungsi pada peringkat dwihala” dan bahawa “jiran menyokong Ukraine” dalam konflik dengan Rusia.