FBI mengesan pembunuh berpotensi Iran yang menargetkan pegawai pentadbiran Trump

(SeaPRwire) –   FBI telah meningkatkan usaha mereka untuk menangkap ejen Iran yang didakwa sebagai balas dendam atas pembunuhan jeneral Iran, dengan meminta sebarang maklumat tentang keberadaan mereka kerana kos melindungi pegawai-pegawai itu terus meningkat.

“Pegawai intelijen Iran Majid Dastjani Farahani dikehendaki untuk soal siasat mengenai perekrutan individu-individu untuk operasi di AS, termasuk sasaran membunuh bekas/semasa pegawai Kerajaan AS,” biro FBI Miami menulis dalam satu kenyataan di platform media sosial X.

FBI mendakwa Farahani menargetkan pegawai-pegawai kerajaan AS yang terlibat dalam pembunuhan Komander Pasukan Quds IRGC , yang menjadi fokus aktiviti perekrutan Farahni. Dia didakwa merekrut individu-individu dengan sambungan ke tapak agama, perniagaan dan “kemudahan-kemudahan” lain di AS.

“Farahani bertindak atau mendakwa bertindak bagi pihak atau atas nama, secara langsung atau tidak langsung, Kementerian Perisikan dan Keselamatan Iran,” FBI menulis di laman webnya.

Iran berulang kali mengugut akan membalas dendam atas pembunuhan Soleimani, hanya setahun yang lalu menjanjikan bahawa, “dengan izin Allah, kami sedang mencari … dan komander tentera yang mengeluarkan perintah itu harus dibunuh.”

Soleimani, ketua Pasukan Quds IRGC, dibunuh dalam serangan udara AS pada 3 Januari 2020 di Baghdad beberapa hari selepas penyokong militia pro-Iran menyerbu kedutaan AS di Iraq.

Ancaman sering , seperti pengumuman peluru berpandu jelajah jarak jauh baru yang mampu menyerang sasaran dalam lingkungan 1,000 batu. Iran pada mulanya menanggapi pembunuhan Soleimani dengan serangan peluru berpandu terhadap tentera AS yang ditempatkan di dua pangkalan di Iraq, yang gagal membunuh sebarang askar Amerika.

Dorongan baru untuk menangkap operatif intelijen Iran datang apabila butiran baru muncul bahawa Secret Service terus memantau penasihat bekas Majlis Keselamatan Negara Trump John Bolton dan Robert O’Brien lama selepas mereka meninggalkan jawatan mereka, secara khusus kerana ancaman berpotensi dari Iran.

Program “60 Minutes” CBS, melalui permintaan Freedom of Information Act, mengetahui kos perlindungan adalah sekitar $12 juta setahun untuk mengekalkannya. Dokumen itu tidak menyatakan Iran, tetapi “60 Minutes” secara berasingan mengesahkan bahawa perintah itu berkaitan dengan ancaman Iran.

Dokumen berkaitan dengan perintah perlindungan mendedahkan bahawa butiran perlindungan termasuk liputan 24 jam oleh ejen khas yang ditugaskan yang mengawasi mereka di rumah dan pejabat, serta semasa perjalanan domestik dan luar negara.

“60 Minutes” menganggap tahap dan tempoh perlindungan untuk kedua-dua lelaki tidak biasa, terutamanya kerana Bolton tidak menerima apa-apa perlindungan selepas meninggalkan Bait Putih awalnya. Perlindungannya bermula pada 2021, ketika Jabatan Kehakiman (DOJ) mengenal pasti plot untuk membunuh Bolton.

Mantan Presiden Trump telah mengarahkan butiran perlindungan selepas berlepas dari pejabat, dan Presiden Biden mengarahkan Secret Service untuk melanjutkan perlindungan kedua-dua lelaki selepas butiran enam bulan awal.

Perlindungan awalnya menelan kos sekitar $2 juta untuk setiap lelaki semasa tempoh enam bulan, menggandakan setiap kali presiden memperbaharui perintah. Menteri Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas menandatangani setiap kelulusan perlindungan.

FBI tidak menjelaskan mengapa ia membuat rayuan sekarang dan mengapa ia menargetkan Florida. Jurucakap Khas Jabatan FBI James Marshall mengarahkan Digital ke penetapan sanksi Jabatan Perbendaharaan terhadap penindas hak asasi manusia yang diterbitkan pada Disember berhubung soalan isu ini.

Penetapan, yang dikeluarkan pada ulang tahun ke-75 Pengisytiharan Sejagat Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, menargetkan lebih 150 individu “atas isu berkaitan penyalahgunaan hak asasi manusia.”

“Penetapan ini telah memanfaatkan banyak kuasa sanksi dan telah menargetkan pelbagai aktiviti yang melanggar atau menyalahgunakan hak asasi manusia dan mengingkari visi yang termaktub dalam UDHR,” kenyataan itu membaca.

“Penetapan Jabatan Perbendaharaan juga menargetkan contoh penyalahgunaan hak asasi manusia yang berkaitan dengan organisasi pengganas, aktiviti jenayah, penindasan terhadap orang LGBTQI+, penindasan rentas sempadan, serta jenayah alam sekitar dan degradasi,” ia menerangkan.

DOJ pada Ogos 2022 dengan “penggunaan kemudahan perdagangan antara negeri dalam komisen pembunuhan-untuk-upah dan dengan memberikan dan cuba memberikan sokongan bahan kepada plot pembunuhan rentas negara.”

Shahram Poursafi, juga dikenali sebagai Mehdi Rezayi dari Tehran, telah cuba mengatur pembunuhan Bolton pada 2021, menurut fail DOJ.

“Iran mempunyai sejarah merancang untuk membunuh individu di AS yang dianggap ancaman, tetapi Kerajaan AS mempunyai sejarah yang lebih panjang untuk mempertanggungjawabkan mereka yang mengancam keselamatan rakyat kita,” Eksekutif Penolong Pengarah Larissa L. Knapp dari Bahagian Keselamatan Negara FBI berkata pada 2022.

Caitlin McFall dan Greg Norman dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.