Fer kapal karam di persiaran pantai Mozambique mengakibatkan lebih dari 90 kematian: pegawai

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 94 orang, kebanyakannya dipercayai kanak-kanak, terbunuh pada Ahad selepas bot sementara tenggelam di luar pantai , mengikut pegawai di kawasan itu.

Bot itu membawa 130 orang dan berada di antara Lunga dan Pulau Mozambique, yang merupakan sebahagian daripada wilayah Nampula di pantai utara Mozambique, apabila ia terbalik, Lourenco Machado, pentadbir Institut Pengangkutan Maritim negara itu, berkata Isnin di televisyen negara.

Machado juga berkata 26 orang lagi hilang berikutan insiden itu kerana usaha menyelamat berterusan hingga Isnin.

Kapal itu ialah bot nelayan yang muat, dan tidak dibenarkan mengangkut orang, kata Machado, sambil menambah bahawa laporan awal menunjukkan bot itu diterpa ombak pasang surut.

Sesetengah orang di atas bot itu sedang , manakala yang lain cuba melarikan diri dari Lunga ke Mozambique untuk mengelakkan dijangkiti kolera, yang menjejaskan rantau itu dalam beberapa hari kebelakangan ini, stesen TV tempatan TV Diário Nampula melaporkan.

Jaime Neto, setiausaha negara di wilayah Nampula, berkata salah faham tentang kemungkinan wabak kolera menyebabkan orang panik dan menaiki bot itu, mengikut BBC.

“Oleh kerana bot itu muat dan tidak sesuai membawa penumpang, ia akhirnya tenggelam,” katanya kepada stesen itu, menegaskan bahawa kebanyakan yang mati dalam insiden itu ialah kanak-kanak.

Mozambique dan negara-negara jiran Zimbabwe dan Malawi telah terjejas oleh wabak kolera membunuh baru-baru ini yang pihak berkuasa cuba kawal.

Banyak kawasan Mozambique hanya boleh diakses melalui bot kerana negara itu mempunyai rangkaian jalan yang lemah. Sesetengah kawasannya tidak boleh dijangkau melalui darat atau udara.

Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.