Finland akan menandatangani pakatan pertahanan dengan AS, menandakan persetujuan untuk penempatan tentera

(SeaPRwire) –   Anggota NATO yang baru, Finland, yang berkongsi sempadan , akan menandatangani perjanjian kerjasama pertahanan dwihurufan minggu depan dengan Amerika Syarikat dalam perjanjian yang membenarkan Washington menghantar tentera ke negara Nordik itu untuk memperkukuhkan pertahanannya dan menyimpan senjata dan peralatan tentera di sana, antara lain.

Menteri Luar Finland Elina Valtonen memberitahu sidang akhbar di Helsinki pada Khamis bahawa Menteri Pertahanan Antti Häkkänen akan menandatangani Perjanjian Kerjasama Pertahanan, atau DCA, pada Isnin, 18 Dis.

Pakt itu, yang masih perlu diluluskan oleh pembuat undang-undang Finland, “sangat penting untuk pertahanan dan keselamatan Finland,” kata Häkkänen, menekankan bahawa perjanjian itu mengikat secara undang-undang di kedua-dua belah pihak.

“Ia membawa mesej yang sangat kuat pada masa ini. Amerika Syarikat berkomitmen untuk pertahanan kami juga dalam keadaan sukar,” kata Häkkänen kepada wartawan.

Finland pada bulan April selepas puluhan tahun bukan penyelarasan tentera sebagai akibat langsung serangan Rusia terhadap Ukraine yang bermula pada Februari 2022. Negara 5.6 juta penduduk itu berkongsi sempadan 830 batu dengan Rusia yang membentuk sebahagian besar sayap timur laut NATO dan bertindak sebagai sempadan luaran EU di utara.

Di bawah perjanjian itu, Finland akan membenarkan tentera AS mengakses 15 kawasan tentera dan kemudahan yang meliputi seluruh negara Nordik dari pangkalan tentera laut utama di selatan dan pangkalan udara pedalaman ke kawasan latihan tentera jauh di Lapland, di utara Artik.

Tentera Amerika dibenarkan kehadiran kekal dan latihan berkala di Finland tetapi tiada rancangan untuk menubuhkan pangkalan tentera tetap Amerika Syarikat di Finland, kata pegawai.

Beberapa negara NATO sekarang mempunyai perjanjian pertahanan dwihurufan serupa dengan Amerika Syarikat.

Minggu lepas, jiran Nordik Finland yang hampir menyertai NATO, Sweden, menandatangani perjanjian serupa. Ahli pertubuhan Denmark dijangka berbuat demikian dalam masa terdekat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.