GAMBAR kokain di Rumah Putih dikeluarkan ke media

(SeaPRwire) –   Obat terlarang di kediaman presiden ditemui dalam laporan media Daily Mail

Butiran baru mengenai kes beg kokain yang dijumpai di White House musim panas lalu telah diterbitkan oleh tabloid British Daily Mail, yang memperoleh dokumen dan imej melalui permintaan Akta Kebebasan Maklumat.

Paket itu, yang ditemui di locker telefon sayap Barat pada 2 Julai, mencetuskan skandal selepas siasatan gagal mengenal pasti pelaku. Terdapat juga aspek politik kepada ia. Hunter Biden, anak lelaki Presiden Joe Biden, pernah menerangkan perjuangannya dengan ketagihan bahan di dalam memoirnya. Kedua-dua Biden berada di Camp David, Maryland semasa obat terlarang itu ditemui.

Daily Mail melaporkan butiran tindak balas Pasukan Rahsia kepada penemuan itu, termasuk komunikasinya dengan media dan keterlibatan agensi-agensi lain.

Pasukan Hazmat Jabatan Bomba DC menguji kandungan beg untuk opioid dan amfetamin, mendapat keputusan positif, manakala ujian pertama Pasukan Rahsia adalah tidak pasti, kata akhbar itu. FBI kemudian dibawa masuk dan mengenal pasti serbuk itu sebagai campuran kokain, sodium bikarbonat dan kafein – bermakna dadah itu dicampur dengan soda pemanggang.

Laporan rasmi insiden menyatakan “beberapa ratus individu” mempunyai akses ke bilik locker pada hari-hari sebelum penemuan, tetapi bukti forensik pada beg tidak mencukupi untuk menentukan siapa yang mengendalikannya. Dengan tiada rakaman litar tertutup bilik locker, “siasatan tidak akan dapat mengenal pasti seseorang yang dicurigai,” Pasukan Rahsia menambah, menjelaskan keputusannya menutup kes 11 hari selepas penemuan.

Kelemahan keselamatan yang dirasakan di White House dikritik oleh sesetengah ahli politik pembangkang AS.

Pasukan Rahsia “gagal menjawab soalan asas atau memberikan sebarang maklumat bermakna berkaitan kegagalan keselamatan dan kokain yang dijumpai di White House,” kata Wakil James Comer, bertindak balas kepada siasatan yang ditutup.

“Seseorang meninggalkan kokain di salah satu bangunan paling selamat di planet ini, dan Pasukan Rahsia dengan cepat menentukan ia mustahil mengenal pasti pelaku,” kata Senator Tom Cotton. “Tiada orang serius percaya penjelasan ini.”

Semasa siasatan, setiausaha akhbar White House Karine Jean-Pierre ditanya sama ada beliau boleh menolak sebarang kaitan antara kokain dengan Hunter Biden. Sebagai respons, beliau mengkritik “laporan tidak bertanggungjawab” mengenai keluarga presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)