Gempa bumi 5.8 menggoncang Bandar Raya Mexico dan kawasan luar bandar berhampiran

(SeaPRwire) –   Penduduk Bandar Raya Mexico digoncangkan oleh gempa bumi yang berlaku di selatan ibu negara pada hari Khamis.

Jabatan Geologi Amerika Syarikat (USGS) berkata gempa bumi itu berlaku kira-kira pukul 2:03 petang waktu tempatan di kawasan berhampiran Chiautla de Tapia, sebuah kampung luar bandar kira-kira 125 batu di selatan negeri Puebla.

Ketua agensi pertahanan awam persekutuan berkata tiada laporan awal mengenai kerosakan di mana-mana kawasan berhampiran Chiautla. Pengerusi sementara Bandar Raya Mexico, Martí Batres berkata tiada laporan awal mengenai kerosakan di ibu negara.

Getaran gempa bumi itu mengaktifkan sistem amaran gempa bumi Bandar Raya Mexico dan orang meninggalkan bangunan apartmen dan pejabat di pelbagai kawasan bandar. Kumpulan pekerja pejabat berkumpul di tepi jalan utama Reforma bandar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.