Genosida, kelaparan di Sudan ketika pentadbiran Biden dituduh ‘tidak aktif’

(SeaPRwire) –   JOHANNESBURG – Kesengsaraan baru yang berskala alkitab telah dipaksa ke atas rakyat Sudan minggu ini kerana pentadbiran Biden dituduh oleh sesetengah pihak berdiam diri.

Pihak pemberontak dari Pasukan Sokongan Cepat atau RSF, sedang menakut-nakutkan penduduk dan merampas segala yang mereka boleh capai di ibu negara wilayah Wad Madina, mengikut saksi yang telah bercakap dengan Digital.

Sekurang-kurangnya suku juta orang telah melarikan diri dari kawasan itu dalam beberapa hari yang lalu, tambahan daripada enam juta yang telah terpaksa meninggalkan rumah mereka, mengikut sumber Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Ramai daripada mereka baru-baru ini telah melarikan diri dari pertarungan di ibu negara, Khartoum, ke tempat yang mereka fikir akan selamat.

“Ini adalah peristiwa yang mengerikan dan traumatik,” kata Mathilde Vu, pengurus perjuangan untuk Sudan bagi Majlis Pelarian Norway, kepada Digital. “Wad Madani telah menjadi tempat selamat untuk 84,000 orang yang melarikan diri dari Khartoum hanya beberapa bulan lalu.”

“Ramai daripada mereka telah kehilangan segala-galanya sudah: rumah mereka, harta mereka, kadang-kadang malah sanak saudara mereka. Sekarang mereka hidup mimpi buruk ini lagi – hanya kali ini, dengan sumber dan keupayaan melarikan diri yang lebih sedikit.”

“Sudan adalah sebuah negara yang runtuh,” kata pakar analisis perisikan Jasmine Opperman kepada Digital.

awal bulan ini menuduh kedua-dua pihak dalam konflik Sudan, Angkatan Bersenjata Sudan kerajaan (SAF), dan Pasukan Sokongan Cepat pemberontak (RSF) melakukan jenayah perang, dan menamakan RSF melakukan “jenayah terhadap kemanusiaan dan pembersihan etnik.”

Kedua-dua pihak, tambahnya, “telah melepaskan keganasan yang mengerikan, kematian dan kemusnahan merentasi Sudan.”

“Merentasi Sudan,” sambung Blinken, “RSF dan militia bersekutu telah menakut-nakuti wanita dan gadis melalui keganasan seksual, menyerang mereka di rumah, menculik mereka dari jalanan, atau menyerang mereka yang cuba melarikan diri. Dalam bayang-bayang menakutkan genosid yang bermula hampir 20 tahun lalu di Darfur, kita telah melihat letusan keganasan tertarget terhadap beberapa komuniti mangsa yang sama.”

Lebih 12,000 orang telah terbunuh sejak konflik bermula 15 April, mengikut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA).

Tambahan pula, seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat memberitahu Digital, Sudan “mempunyai salah satu krisis pelarian terbesar di dunia.”

“Kira-kira 5.3 juta orang telah dipaksa berpindah di dalam Sudan,” kata OCHA minggu lalu, dengan merujuk Pertubuhan Penghijrahan Antarabangsa Matriks Pengikutan Pemindahan.

“Mencapai penyelesaian mampan memerlukan penamatan keganasan dan menyambung semula proses politik yang dimiliki rakyat untuk membentuk kerajaan awam dan memulihkan peralihan demokratik Sudan,” sambung jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat.

“Pesanan kami jelas dan konsisten: Amerika Syarikat dan rakan-rakan serantau dan antarabangsa kami bersatu memanggil pihak-pihak untuk segera menghentikan pertarungan di Sudan, dan bagi SAF dan RSF untuk menyepi senjata.”

Pesanan itu mungkin jelas, tetapi pengkritik mengatakan ia tidak dilaksanakan dengan daya sahut yang mencukupi.

“Ia sukar untuk menghentikan peperangan sebegini kecuali kuasa serantau atau antarabangsa yang berkuasa akan campur tangan secara terus,” kata Walid Phares kepada Digital. Phares adalah pakar dasar luar Washington dan setiausaha agung Kumpulan Parlimen Transatlantik. Beliau adalah penulis 15 buah buku, termasuk “Iran dan Republik Imperialis dan Dasar Amerika Syarikat.”

“Tetapi tiada kerajaan jiran, negara Arab, atau pihak antarabangsa bersedia untuk mengambil bahagian dalam misi sebegini,” tambah Phares.

“Pada zaman peperangan Ukraine, dan kini sejak 7 Oktober dan , secara literal semua pemain memberi tumpuan kepada kepentingan negara masing-masing dan bukan membuat keamanan di negara yang sukar dan besar. Sudan terlalu besar dan rumit untuk dicerna.”

“Pentadbiran Biden sedang berhadapan dengan terlalu banyak krisis sewaktu memasuki tahun pilihan raya. Daripada serangan hari ini oleh militia Houthi yang disokong Iran terhadap kapal-kapal awam di Laut Merah, ke peperangan Ukraine, ke pemindahan kuasa kepada Taliban, dan yang terakhir tetapi bukan yang terkemudian peperangan Gaza, pentadbiran Biden dilihat lemah dan tidak berupaya bertindak di peringkat antarabangsa. Oleh itu berkenaan Sudan, Washington berdiam diri, kabur dan kelihatan tidak campur tangan untuk menghentikan tragedi,” kata Phares.

Opperman bersetuju. Beliau memberitahu Digital: “Sebarang campur tangan melalui rundingan damai hanyalah kata-kata di atas kertas. Memang kes yang putus asa. Perlu ada pemikiran semula yang lengkap di luar dua pemimpin, dua dasar, kini bermain. Itu akan mengambil masa.”

“Apa yang dilakukan Amerika Syarikat dengan sanksi-sanksi mereka?” soal Opperman: “Suara mereka, dan pengaruh mereka semakin berkurangan setiap hari.”

Opperman percaya pemimpin kedua-dua pihak yang berperang di Sudan “mempunyai satu aspirasi, dan ia menjadi presiden. Tetapi kita kini memandang ketua-ketua peperangan sepenuhnya. Untuk bercakap tentang tentera Sudan rasmi pada masa ini adalah lawak.”

Penyelidik Sudan Eric Reeves juga mempunyai sedikit keyakinan bahawa rundingan damai , yang mana Amerika Syarikat terlibat, akan menghasilkan buah. Beliau bimbang bahawa buah sebegini, dan makanan dan bantuan lain, tidak sampai kepada rakyat awam Sudan. “Laluan konvoi dari Pelabuhan Sudan (saluran bekalan utama) semakin berbahaya – dan oleh itu kurang digunakan – daripada beberapa minggu lalu,” kata Reeves kepada Digital. “Badai sempurna untuk kelaparan besar-besaran kelihatan… dan masyarakat antarabangsa benar-benar tidak terlibat dengan cara yang berguna. Ia adalah gambaran yang amat mengerikan.”

Masuklah Rusia, dalam bentuk gelap Kumpulan Wagner, secara harfiah gabungan tentera upahan dan pengekstrak logam berharga.

Phares memberitahu, “Kumpulan Wagner kini nampaknya telah memilih rakan di Sudan, RSF pemberontak, memperumitkan lagi situasi.”

Opperman menambah: “Wagner tidak boleh diabaikan di Sudan.” Kumpulan Wagner menambang emas di Sudan, dan dieksport, dengan hasilnya dilaporkan membiayai peperangan mereka terhadap Ukraine. Wagner dilaporkan menyokong RSF anti-kerajaan dan, menurut Opperman kepada Digital, mahu konflik Afrika ini berterusan: “Wagner akan menentang sebarang usaha untuk mencari pengukuhan demokratik di dalam Sudan, kerana keuntungan ekonomi yang mereka perolehi dari industri penambangan. Mengabaikan Sudan yang semakin gelap akan menjadi kesilapan muktamad.”

, kata Rebekah Koffler kepada Digital. Koffler ialah presiden Perundingan Dasar & Strategi, dan bekas pegawai Agensi Perisikan Pertahanan Amerika Syarikat. “Moscow memandang Sudan sebagai ‘pintu masuk utama ke Afrika.’ Penambangan emas dan penubuhan pangkalan tentera laut Laut Merah di Pelabuhan Sudan adalah keutamaan utama.”

“Kini apabila wakil Iran telah menukar Laut Merah menjadi medan pertempuran mengganggu lalu lintas melalui Terusan Suez,” sambung Koffler, “Putin mahu memastikan Rusia berada di kedudukan yang baik di titik leher botol geografi ini.”

“Putin mungkin tidak semestinya menarik benang di Sudan, tetapi Rusia sedang memanfaatkan konflik dan sebahagian daripadanya sedang mengapi-apikan, melalui Kumpulan Wagner.”

“Wagner tidak bertindak sendiri”, dakwa Koffler. “Mereka adalah pasukan wakil kerajaan Rusia yang mengarahkan aktiviti mereka pada tahap strategik, tetapi bukan taktikal. Wagner secara efektif melaksanakan ‘Permainan Besar’ Putin di Afrika.”

Sementara itu, ramai orang biasa, wanita dan kanak-kanak Sudan kini tidak bertempat tinggal – dan lapar. “Seruan kemanusiaan untuk Sudan kebanyakannya tidak dibiayai,” kata Mathilde Vu dari Majlis Pelarian Norway kepada Digital, “Selepas sembilan bulan keganasan dan pemindahan yang berterusan, kami mencapai had. Solidariti antarabangsa perlu meningkatkan dan membiayai tindak balas.”

Opperman pesimis tentang masa depan: “Sudan, sekali lagi, sedang mengulangi sejarah dan kecenderungan untuk memusnahkan dirinya sendiri dengan cara peperangan.”

Sebagai penyelesaian, Phares percaya Amerika Syarikat harus bergerak tegas, dan kini. “Washington seharusnya sekurang-kurangnya bergerak untuk menghentikan pembunuhan besar-besaran terbaru di Darfur Barat yang dilakukan oleh Janjaweed Jihadi lama, yang bertanggungjawab – mengikut PBB – terhadap genosid terhadap Orang Afrika Hitam pada 2004-2005,” katanya. “Amerika Syarikat harus memimpin pasukan keamanan, memasuki Geneina, ibu negara Darfur, dan menubuhkan zon selamat.”

Walau bagaimanapun, Phares mempunyai kebimbangan: “Seseorang boleh percaya bahawa kecuali perubahan besar dalam dasar luar Amerika Syarikat menjelang awal 2025, konflik Sudan masih akan bergolak, dan mungkin juga semua ketegangan lain di rantau ini. Sekali lagi, ia adalah pilihan raya di Amerika Syarikat yang boleh memberi kesan kepada Sudan dan dunia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.