Gereja Katolik Portugal mengumumkan ia akan memberi pampasan kepada mangsa penyalahgunaan seks

(SeaPRwire) –   MADRID (AP) — Gereja Katolik Portugal mengumumkan pada Khamis bahawa ia telah bersetuju sebulat suara untuk memberi pampasan kepada mangsa penyalahgunaan seksual oleh rohaniwan.

Jawatankuasa Biskop Negara itu berkata selepas perjumpaan majlis umum empat hari di kawasan suci Fatima bahawa ia akan menubuhkan satu dana dengan sumbangan dari semua dewan-dewan keuskupan Portugal untuk memenuhi pembayaran yang mungkin.

“Dalam perpaduan dengan penderitaan mangsa, Biskop Portugal mengesahkan komitmen penuh mereka untuk berbuat segala yang boleh untuk membuat pampasan, dan menyatakan harapan bahawa proses penerimaan, pengiringan dan pencegahan ini akan menjadi sumbangan kepada tindakan masyarakat,” kata Jawatankuasa Biskop.

Pihak gereja telah menyatakan sehingga kini terdapat 20 mangsa yang meminta pampasan.

Laporan 2023 oleh Jawatankuasa Bebas untuk Kajian Penyalahgunaan Kanak-kanak di Gereja Katolik Portugal menyatakan lebih 4,800 orang mungkin menjadi mangsa penyalahgunaan seks kanak-kanak di Gereja Katolik Portugal. Lebih 500 mangsa didakwa telah muncul dengan kisah mereka.

Jawatankuasa, yang ditubuhkan oleh , mengkaji kes didakwa dari tahun 1950 ke atas. Dalam kebanyakan kes didakwa, tempoh kemampuan telah tamat.

Gereja Portugal telah melembutkan pendiriannya tentang pembayaran yang mungkin dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Sebelum ini ia berkata ia akan membayar mangsa hanya jika terpaksa berbuat demikian oleh mahkamah.

Mangsa perlu mengemukakan permohonan mereka kepada Kumpulan VITA untuk mangsa bebas, atau Suruhanjaya Dewan untuk Perlindungan Kanak-kanak dan Orang Dewasa yang Rentan, antara Jun dan Disember. Satu suruhanjaya penilaian kemudian akan memutuskan berapa banyak wang yang akan diterima oleh mangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.