Gereja Ortodoks Rusia mengutuk abortus sebagai pembunuhan, bertentangan dengan Putin

(SeaPRwire) –   Gereja Ortodoks Rusia sekali lagi menekankan tentangan ketatnya terhadap abortus minggu ini, menjadikannya berbeza pendapat dengan pendirian Kremlin yang lebih longgar.

Wakil jurucakap gereja itu mengeluarkan kenyataan pada Rabu lalu menjelaskan bahawa Majlis Suci – badan pentadbiran gereja yang diketuai oleh Patriark Kirill – mengutuk semua abortus pilihan sebagai pembunuhan.

“Gereja dengan tegas menyamakan pembedahan atau rawatan perubatan sewenang-wenangnya dengan pembunuhan, tanpa mengira usia kehamilan dan cara dilakukan,” kata jurucakap gereja Vladimir Legoyda, mengikut terjemahan dari Moscow Times.

“Oleh itu, pengisytiharan ‘hak untuk abortus’, atau ‘hak untuk membunuh’, tidak dapat diterima,” tambah Legoyda.

Penolakan komprehensif gereja terhadap abortus menjadikannya berbeza pendapat dengan Putin, yang sebelum ini mengesahkan bahawa wanita mempunyai “hak” terhad terhadap penghentian kehamilan.

Putin membatalkan satu rang undang-undang persekutuan bulan lalu yang akan mengharamkan klinik abortus swasta.

Presiden itu menggesa wanita hamil yang sedang mempertimbangkan abortus untuk “memilih untuk mengekalkan nyawa anak itu,” tetapi menyeru pegawai untuk “menghormati hak dan kebebasan wanita.”

Abortus sah di Rusia sehingga 12 minggu dan dalam keadaan khas sehingga 22 minggu.

Majlis Suci Rusia menyeru penubuhan pusat krisis yang boleh menawarkan sokongan bahan kepada wanita hamil yang tidak mempunyai sumber yang mencukupi untuk membantu mereka “memenuhi panggilan sebagai ibu selepas bersalin,” menurut Legoyda.

Beliau menambah, “Pada masa yang sama, tanpa menolak wanita yang telah menjalani abortus, Gereja menyeru mereka bertaubat dan mengatasi akibat merosakkan dosa melalui doa dan peniten.”

Putin telah mengumumkan bahawa beliau akan bertanding untuk pemilihan semula pada 17 Mac, yang hampir pasti akan melihatnya menjamin penggal kelima enam tahunnya dalam jawatan. Satu pindaan kepada perlembagaan negara akan membenarkannya bertanding semula pada 2030, yang boleh melihat kuasanya diperpanjang sehingga 2036. Beliau memperoleh 76% undian pada 2018, walaupun badan antarabangsa mempersoalkan kesahan demokratik pilihan raya Rusia.

Putin memegang jawatan berterusan sejak 1999. Beliau menjadi presiden sejak 2012, dengan tempoh pertama beliau berkuasa berjalan dari 2000 hingga 2008.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.